Kétmillió embernek hátrányos a törvény?

Veszprém - Ha az Alkotmánybíróság nem akadályozná meg, hatalomra kerülése után a Fidesz teszi lehetetlenné, hogy egyesek kisajátítsák a földalapú támogatásokat - ígérték a párt meghatározó agrárpolitikusai egy közelmúltban tartott tájékoztatón.

Győrffy Árpád

Mint lapunkban hírt adtunk róla, Horváth Zsolt képviselő meghívására a Fidesz legfőbb agrárstratégái tartottak előadást egy bándi vidékfejlesztési konferencián. A fórum előtt tartott tájékoztatón a Fidesz országgyűlési képviselőjét, Font Sándort, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnökét arról kérdeztük, hogyan vélekednek az új mezőgazdasági támogatási modell, angol neve (Single Payment Scheme - Egységes Támogatási Rendszer) alapján SPS-ként emlegetett szisztéma bevezetéséről.

Az alkotmánybírósági vizsgálat alatt lévő törvény többek között arról rendelkezik, hogy a földalapú támogatás a jövőben végleg azoknál maradna, akik a földek használóiként 2006-ban azzal rendelkeztek. Az átállás egyes számítások szerint közel kétmillió olyan tulajdonost érintene negatívan, akik az érintett időszakban földjeiket művelésre bérbe adták.

- Ha jól érzékeljük, ebből a törvényből nem lesz már semmi, mert az Alkotmánybíróság várhatóan csak a jövő évben zárja le a köztársasági elnök által kért felülvizsgálatot. Nagyon örülünk, ha így alakul. Ha valamiért mégis előbb lenne eredmény, és az lehetőséget adna a rendszer bevezetésére, akkor a Fidesz azonnal eltörölné ezt a modellt. Elnézést a kifejezésért, de úgy gondolom, hogy ilyen nagy gazemberséghez, hogy ezt valaki kitalálja, nagyon nagy zsenialitás kellett.

- Ezt a gazemberséget arra érti, hogy örökre elválasztanák a támogatási jogosultságot a föld tulajdonosától?

- Igen, a jövőben a földhöz kapcsolódó támogatási jogosultságot az érintett törvény alapján az kapná, aki a 2006-os évben éppen művelte. Legyen szó akár más tulajdonában lévő termőföldről is. Tehát egy adott föld által generált támogatási jogosultság, mint vagyoni értékű jog, akkor is a 2006-os bérlőnél marad, ha közben a tulajdonos visszakapná a földet a bérleti szerződés lejárta után. Emiatt fordultunk Alkotmánybírósághoz, illetve a köztársasági elnök úrhoz, hogy ne hirdesse ki a törvényt, ő szintén kérjen alkotmánybírósági felülvizsgálatot. Aki ezt meg is tette.

- Mi történik akkor, ha az Alkotmánybíróság mégis meghozza a döntést a közeljövőben, és majd nem talál alkotmányossági problémát az SPS-rendszer bevezetésében?

- Ha a jövő év elején kerülne erre sor, akkor várhatóan már nem lehet bevezetni a következő évtől, mert május 15-ig be kell jelentkezni a gazdáknak. Ha netán valamilyen módon, akár a törvényességet megerőszakolva, mégis át-erőltetnék ezt a modellt  amin nem lepődnénk meg az eddigi tapasztalatok alapján , akkor az egyik első intézkedésünk lesz, hogy ezt visszacsináljuk. A mi álláspontunk szerint a földdel kapcsolatos támogatás mindig annak jár, aki éppen megműveli. Ha ez a művelési időszak lejárt, akkor nem tarthatja meg a más földje után generálódott támogatást, ahogy ezt most el szeretnék érni.

- Kik járnának jól ezzel a változtatással?

- Mintegy 250 olyan tőkéstársaság van, amelyik közel hárommillió hektár bérbe adott termőföldet művel. Ha az új modellt bevezetnék, akkor ezek a társaságok megszereznék az érintett területek után generálódott 450 milliárd forint értékű vagyoni jogot. Röviden ez a lényege szerintünk ennek az 50-60 oldalas törvénynek.

- Sok tulajdonos évi 15-20 ezer forint bérleti díjat kap ma egy hektár földért, ami töredéke annak az összegnek, amit a bérlő földalapú támogatásként felvesz. Ha esetleg még a támogatási jog is elválik a földtől, akkor még ennyi pénzre sem számíthatnak. Sokan ezért azt fontolgatják, hogy eladják a földjüket.

- Hollandiában ma ötvenezer euróba, 13,5 millió forintba kerül egy hektár termőföld, miközben nálunk jó esetben 600-800 ezer forintot adnak érte, ezért az eladást most semmiképp sem javasolnám. Ha megtehetik, mindenképpen várjanak, amíg normális viszonyok kialakulnak. Ha életkoruk vagy más miatt erre nincs lehetőségük, akkor mindenképpen olyan helyben lakó magyar gazdának adják el, aki valóban műveli azt.

Amennyiben mégis bevezetnék az SPS- rendszert a Fidesz hatalomra kerülése előtt, akkor, ha kerülő úton is, de visszaadják a támogatást a föld valódi művelőjének. Font Sándor szerint erre egyik megoldás lehet, hogy a támogatási jogot megszerzők csak annyi föld után jutnának hozzá a pénzhez, amennyit valóban megművelnek. A többit egy országos alapba tennék, és azok között a gazdák között osztanák szét, akik támogatási jogtól megfosztott területen dolgoznak. Igaz, a földtulajdontól így is elválna a támogatás, de a használattól nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!