Öt év alatt

2024.05.20. 10:51

Nagy István: már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben (videó)

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el – mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.

MW

Nagy István agrárminiszter (b), Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója (k) és Csaplár Zoltán polgármester (j) a Településfásítási program tavaszi ültetési időszakának zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a mecséri Zrínyi utcában 2024. április 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Nagy István hangsúlyozta: az ország zöld vagyonának legfontosabb elemét az erdők jelentik, és olyan kiemelt közcélokat szolgálnak, mint a klímavédelem, a szénmegkötés vagy a biodiverzitás megőrzése. Hozzátette, az ország erdővagyonára stratégiai elemként tekintenek.

Úgy fogalmazott: „az ország fával borított területének gyarapodása a jövőnk záloga”, ezzel a szemlélettel hirdette meg a tárca az országfásítási programot. A kezdeményezés eredményességét jól jelzi – fűzte hozzá –, hogy 2019 óta 184 millió új fát ültettek el az ország erdőterületének növeléséért.

Ismertette: 

172 millió fát a vidékfejlesztési program erdőtelepítéseinek részeként ültettek el, az újszülöttek erdeje program pedig 4,3 millió fával gyarapodott az állami erdészeti társaságok közreműködésének köszönhetően. További 7 milliót tettek ki a mintafásítási kezdeményezések, és a természetes úton befásodott területek erdővé alakítására is 430 ezer facsemetét használtak fel az állami erdészeti társaságok szakemberei.

Az elmúlt öt évben a legtöbb erdőt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében – 5829 hektárt –, Hajdú-Bihar vármegyében 2614 hektárt és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2396 hektárt telepítettek – emelte ki az agrárminiszter.

Nagy István kitért arra: a rendszerváltás óta megvalósított legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés a településfásítási program, amelyet az országfásítás részeként szerveznek. A program négy üteme alatt 56 ezer sorfát ültetnek el mintegy 2000 településen. Ebből az idei év végéig tartó negyedik ütemben 10 ezer sorfát ültetnek még el 550 településen.

A videót itt tudja megtekinteni:

Arról is beszélt, hogy folytatódik az erdőtelepítések kiemelt támogatása a közös agrárpolitika stratégiai terv alapján. Az erdőterület növelésére és a meglévő erdők megőrzésére a korábbinál háromszor nagyobb forrás, 310 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezzel azt szeretnék elérni - mondta, hogy „több és jobb minőségű erdőnk legyen, amelyeket versenyképes vállalkozások kezelnek”.

Kifejtette:

az elmúlt 100 évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott,

ami a magyar gazdák és erdészek, szélesebb értelemben az egész ország összefogásának eredménye. Ezt a munkát folytatni kell, hiszen az erdők haszna a magyar társadalom minden tagját egyformán szolgálja.

Az élhetőbb környezet megteremtéséért a cél továbbra is az, hogy az ország fával borított területét 27 százalékra növeljék – hangsúlyozta az agrárminiszter a Facebook-oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában