Program- és túraajánló

2024.02.16. 11:30

Hova menjek február harmadik hétvégéjén a Bakonyban? – Egy helyre gyűjtöttük tippjeinket

Könyvcserebere, közéleti kávézó a zirci értékekről, hangszerkészítés műanyag palackokból, csövekből, és megszólal a szívószál, zenél a fakanál, a biciklipumpa, a seprűhangszer és a portörlő – családi délelőttöt, családias hangulatú vásározást, kerekasztalbeszélgetést és minden korosztálynak vonzó túrázást is ajánlunk hétvégére a Bakonyban.

Rimányi Zita

A Kőris-hegy és a tetején lévő radarállomás fehér gömbje látszik a Tündérmajorból Pálihálásra vezető, fasorok szegélyezte útról

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Mennyire lesz hosszú az est, ha a zirciek a helyi értékeikről beszélgetnek?

A Mi, Zirciek elnevezésű közéleti kávézó sorozatában legközelebb a helyi értékekről lesz szó. A kerekasztal-beszélgetést Vida Beáta, a Reguly-múzeum igazgatója vezeti. A találkozó február 17-én, 17 órakor kezdődik a zirci könyvtár klubtermében. 

Megszólal a portörlő, a seprűhangszer, és társaik is zenélnek a családi délelőttön

Családi délelőttöt tartanak ismét a zirci könyvtárban. Február 17-én, szombaton 10 és 12 óra között Kovács Gáborral muzsikálhatnak együtt az érdeklődők, és közösen készíthetnek hangszereket hétköznapi tárgyakból. Műanyag palackokból, csövekből, és megszólal a szívószál is, zenél a fakanál, a biciklipumpa, a seprűhangszer és a portörlő.

Jaca és Csabika lesz a hangulatfelelős

Évindító jótékonysági bált rendeznek a dudari művelődési házban február 17-én 20 órától.

Tíz könyvet vihetünk a piacra, és el is hozhatunk onnan ennyit

Kultúrpiaccal egészül ki a zirci termelői piac a hétvégén. Február 17-én, szombaton 8 és 12 óra között a termelői finomságok, a kézműves termékek árusítása, vásárlása mellett lehetőség nyílik a könyvcsereberére a Reguly-múzeum kertjében, a fedett vásártéren. Maximum tíz jó állapotú könyvet lehet vinni és elhozni. A maradék könyveket a piacon minden héten asztalra kipakolva találják meg az érdeklődők a piacnapokon. Bele lehet majd olvasni a könyvekbe, beszélgetni lehet a többi könyvmollyal. Sir Gabriel Simon 9 órától felolvasást tart verseiből, prózáiból. Vinklmann Attila íróra és költőre emlékeznek néhány mű felolvasásával 10 órától.

Kultúrpiac a zirci termelői vásárban – könyvcsereberét szerveznek könyvmolyoknak és más érdeklődőknek, versek, prózák felolvasásával
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Tanácsok a saját kertünk zöldségeinek fermentálásához, az ecetkészítéshez

A pénzesgyőri Vidéken ,,Bénázók" Egyesület következő online eseménye keretében Fergeteges fermentálás címmel Árgyelán Alexandra tart előadást február 16-án, pénteken 18 órától. Bepillantást kaphatunk a fermentálás ezerarcú világába. Szó lesz arról, hogyan tudjuk fermentálással tartósítani akár a saját kertünkben megtermelt zöldségeket. Hogyan tudunk saját ecetet készíteni, amit aztán a háztartásunkban sok mindenre fel tudunk használni? A fermentált ételek, italok szervezetünkre gyakorolt hatására is kitér az előadó, akinek majd kérdéseiket is feltehetik a programhoz csatlakozók. Az eseményen való részvétel előregisztrációhoz kötött.

Tündérmajorból Pálihálásra

Gyönyörű út vezet a Zirc városrészének számító Tündérmajorból a közigazgatásilag már Porva területéhez tartozó Páliháláspusztára. A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb pontja, az Országos Kéktúra útvonala érinti a csúcsát. Ez látszik, és a rajta lévő fehér gömb, a légiirányítás miatt fontos radarállomás, amikor fasorok között Tündérmajorból Pálihálás felé megyünk. Többen sétálnak erre, főleg hétvégente. Errefelé épp úgy van bőven csodálnivaló, mint a Bakony más helyein, érdemes errefelé túrázni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában