Elegancia, napfény, Balaton

2024.05.13. 19:12

Gyönyörű autók és motorok a füredi sétányon (képgaléria, videó)

Több milliárd forintnyi autó, ez a Concours d’Elegance, mely Európában már nagy hagyományokra tekint vissza, és ezúttal a balatonfüredi Tagore sétányra érkezett az elmúlt hétvégén. A kiállításon és szépségversenyen a Best of Show díjat a Kaáli Autó-Motor Múzeum által hozott Facel Vega II. nyerte el, mely a francia autógyártás és a dörgicsei Káli-múzeum ékköve.

Kovács Erika

A Concours d'Elegance francia eredetű kifejezés, amely az elegancia versenyét jelenti, és olyan eseményre utal, ahol rangos járműveket mutatnak be és bírálnak el

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Az eseményt idegenforgalmi tekintetben, illetve a város eleganciájához tökéletesen illeszkedőként méltatta a megnyitón Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Bóka István polgármester, Valker Viktor üzletember, klasszikusautó-gyűjtő és Salgó András, a rendezvény fő támogatója, a BMW Group Magyarország kommunikációs igazgatója.

Fotó: Kovács Erika/Napló

A járművek már pénteken megérkeztek, amikor végigvonult a konvoj a pazar Balaton-felvidéken, majd szombaton a Tagore sétányon az érdeklődők hatalmas tömege tekinthette meg ingyenesen a különleges járgányokat. Közel ötven darab, első osztályúan restaurált old- és youngtimer, azaz a háború előtt és után gyártott autók és motorok vonultak fel, köztük rég elfelejtett dicső márkák, valamennyi fényesen kiglancoltan, eredeti állapotban restaurálva, működőképesen. 

A legidősebb autó 

Mindezek mellett meg lehetett csodálni a legújabb négy- és kétkerekű járgányokat is. A legidősebb autó idén egy 4535 köbcentis, 21 lóerős Renault Skiff Labourdette volt, amit 1914-ben gyártottak és tökéletesen működik ma is. A gyönyörű darab Jean-Henri Labourdette francia karosszéria-készítő nevéhez fűződik, a versenycsónakokra emlékeztet a Skiff nevű felépítmény, amely a luxus és minőség szinonimája volt az első világháború előtt. Az autóhoz tartozó leírás szerint a kőrisfa vázhoz rézszegecsekkel rögzítették a mahagónideszkákat, ez alkotja a karcsú karosszériát.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Lehetett látni még többek között a Steyr VI nevű járgányt is, mely 1923-ban készült, hasonlóval utazott Almási László gróf Szudánba. Az autó a világháborút egy laktanyában vészelte át, majd aknagyűjtő teherautó lett belőle, később húsz évig állt egy udvaron a sárban. Feltűnést keltett az 1929-es Bugatti, illetve a negyvenes évekből származó Jaguar, az 1955-ös Bentley S1 limuzin. Bemutattak többek között több Mercedest és Ferrarit, valamint egy 1987-es Daimler Limousine autót, amit II. Erzsébet angol királynő is többször használt. Később Skóciában, a Balmoral-kastélyban szolgált a királyi család nyaralásain. Kint volt a sétányon egy Volkswagen T2 Westfalia, ami egy kempingautó hűtővel, gázfőzővel, mosogatóval, zuhannyal, mosdóval, ülő- és fekvőhelyekkel, asztallal, székekkel, szekrényekkel.

Gábriel saját veterán autójával
Fotó: Kovács Erika/Napló

Az elegancia versenye

A kiállításon Bazsó Gábor, művésznevén Karotta újságíró, műsorvezető mutatta be a járgányokat és tulajdonosaikat, a balatonfüredi születésű Gábriel előadóművész alkalomhoz illő dalokat adott elő a sétányon. 

A háromnapos rendezvény zárásakor, vasárnap díjakat adtak át.  Mint ismert, a Concours d'Elegance francia eredetű kifejezés, amely az elegancia versenyét jelenti, és olyan eseményre utal, ahol rangos járműveket mutatnak be és bírálnak el. A 17. századi Franciaországból származik, ahol a nyári hétvégéken és ünnepnapokon arisztokraták lovas kocsikkal vonultak fel Párizs parkjaiban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában