Csökkenthető az agrártámogatás

2020.11.25. 11:00

Kötelező a permetezőgépek műszaki felülvizsgálata

Idén január 1-jétől már csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező vagy műszaki vizsgára bejelentett permetezőgépekkel lehet növényvédelmi munkát végezni. A kötelezettségre az úgynevezett Kölcsönös Megfeleltetés rendszerben érintett gazdáknak kiemelten ügyel­niük kell, mivel a mulasztás esetükben akár az agrártámogatások csökkenésével is járhat.

Juhász-Léhi István

A hatóság elfogadja a korábbi tanúsítványt, ha az három évnél nem régebbi

Forrás: shutterstock

A Nemzeti Élelmiszerlánc-­biztonsági Hivatal arra is felhívta a figyelmet, tekintettel arra, hogy a vártnál lassabban és jóval alacsonyabb számban jelentkeztek a gazdák műszaki felülvizsgálatra, a Nébih nyomatékosan jelzi a növényvédelmi géptulajdonosok felé, hogy „nem megfelelt” vizsgaeredménnyel, vagy érvényes vizsgaidőpont hiányában a növényvédelmi gépek nem használhatók. Ezekben az esetekben a szakemberek a hatósági eljárás megindítása mellett, a növényvédelmi gépek használatát is leállíttatják.

Ugyanakkor a hatóság idén még nem kezdeményez eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett műszaki felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a rendkívüli körülmények miatt mindeddig még nem került sorra.

A hatóság elfogadja a korábbi tanúsítványt, ha az három évnél nem régebbi Fotó: shutterstock

Megtudtuk azt is, külön figyelmet érdemel, hogy a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzései során idén már kötelező ellenőrizni a ­fenti feltételeket is a permetező­gépek esetében. Amennyiben a géptulajdonos még nem jelentkezett be a műszaki vizsgára, vagy nem jelent meg a megadott időpontban, a KM-ellen­őrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia. Felhívják a termelők figyelmét arra is, hogy azon gépek esetében, amelyek 2019 előtt már átestek felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a vizsgáló állomás által korábban kibocsátott tanúsítványt, amennyiben az három évnél nem régebbi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!