Pezsegjen egész évben a tópart!

2019.11.10. 15:30

Libahúsleves és rántott libazúza a füredi gasztrofesztiválon

Megérdemli a népszerűsítést a libahús, ez a tradicionális magyar étel, amiből fenséges ételeket főztek a balatoni séfek a hétvégi gasztrofesztiválon Balatonfüreden, a Vitorlás téren, ahol a kitűnő ételek és balatoni borok mellett sokszínű kulturális program, zenei csemegék, valamint jóízű beszélgetések álltak a középpontban.

Kovács Erika

20191109 Balatonfüred Vitorlás tér. Gasztrofesztivál. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Pezsegjen egész évben a tópart! – érvelt a fesztivál mellett Böröcz István, a helyi idegenforgalmi egyesület elnöke a szervezők képviseletében.

Forró és kitűnő ízű volt a libaleves, amit Elek Balázs, a füredi Sparhelt Bistro konyhafőnöke kínált az impozáns füredi környezetben. A levest tojással főzte, folyékony sárgájával, és zöldségeket, újhagymát, pirított bordás kelkáposztát, meg házi tésztát tett a libahús mellé. A csúcsfogásra aztán a rántott libazúza pecsenyelibamájjal, zöldséggel, krumplipürével tette fel a koronát.

A séf üdvözölte a fesztivált az egész évben bizsergő Füreden – mint mondta -, a Balaton fővárosában, ahol egész évben jellemzőek a magas szintű gasztrorendezvények, amelyek a környéket is ismertté teszik. Szerinte az ittenihez hasonló programokból egyre több van a tónál, és ezek nagyon fontosak a Balaton egész éves népszerűsítésében.

A füredi fesztiválon nem véletlenül főztek-sütöttek libahúst a Balaton menti szakácsok, ugyanis a Pannon Gasztronómiai Akadémia Csapody Balázs vezetésével ezt a tradicionális, 2012-től hungarikumnak számító, ízletes magyar ételt helyezte az idei fesztivál fókuszába.

Libából készültek a fenséges fogások a vendégek asztalára, amit az akadémia által kiválasztott legjobb balatoni éttermek kínáltak nekik. – A kifogástalan ételek mellé a legjobb ital dukál, ilyenek a balatoni borok! – jegyezte meg Köteles Zsolt, a Horváth-Ház Borgaléria tulajdonosa, aki a meghívott Rizling Generáció híres nedűit, köztük a legfrissebbeket is, valamint balatoni pezsgőt, champagne-t kínált. A vendégek asztalára frissen kerültek a helyi Péklány üzlet kenyerei, borkorcsolyái, és a Karolina Kávéház süteményei.

A Vitorlás tér nagyszínpadán pedig egymást váltották a hazai és nemzetközi zenei produkciók, így a Belvárosi Betyárok, Hangácsi Márton és Szeder koncertje. Nagy sikert aratott a Random Trip, illetve a brit Charlie Winston, az olasz Gabin, és Spanyolország egyik szuperprodukciója, a Che Sudaka. A gyerekeket a veszprémi Kabóca Bábszínház szórakoztatta.

A Füred Gastro szakmai partnere volt a Mol Nagyon Balaton és a Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023. A fesztivált másodszor szervezte meg a helyi önkormányzat, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Füredkult és a Pannon Gasztronómiai Akadémia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában