Új, hazai gyógyszert alkalmaznak a Covid-19 ellen

A háziorvosok is felírhatják már a favipiravir hatóanyagú, a koronavírusos betegek kezelésében alkalmazható, nemrég kifejlesztett hazai gyógyszert.

Marton Attila

20210308 Veszprém Favipiravir gyógyszer a Tündérkert patikában Alfási Tünde gyógyszertárvezető Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Hétfőn érkezett hozzánk először a készítményből, és délután már el is jutott az első beteghez a gyógyszer – tájékoztatta a Naplót Alfási Tünde, a Tündérkert Patika vezetője.

A gyógyszerész hangsúlyozta, a favipiravir eredetileg influenzavírus kezelésére szolgáló készítmény, amelynek enyhe és közepesen súlyos koronavírusos betegeknél történő alkalmazásához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) indikáción (javallaton) túli, „off label” engedéllyel járult hozzá a járvány miatt.

A gyártó korábban azt közölte, hogy tavaly áprilisban indította el a favipiravir hatóanyagú antivirális gyógyszer fejlesztését. A filmtabletták összetételét és gyártóeljárását az Egis kutatói nyolc hónap alatt fejlesztették ki.

A járványhelyzet miatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet soron kívül, gyorsított eljárásban bírálta el a készítmény engedélyezési dokumentáció- ját, és engedélyezte decemberben a gyógyszer magyarországi alkalmazását. Az utóbbi hónapokban a hazai kórházakban már használták, múlt hét végétől azonban a háziorvosok is felírhatják.

Alfási Tünde elmondta, az állam megvásárolta az Egis gyógyszergyár készletét, és az egyik nagykereskedőt bízta meg a készítmény terjesztésével. A gyógyszerhez ingyen juthatnak hozzá a betegek.

Kun-Gazda Melinda szentkirályszabadjai háziorvos kezében az új gyógyszer a Tündérkert patikában Fotó: Penovác Károly/Napló

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a készítmény nem adható terhes és szoptató nőknek, gyermekvállalást tervező férfinak, és nem alkalmazható fulladásgátló készítménnyel, valamint paracetamol tartalmú gyógyszerekkel.

A készítmény rendkívüli helyzetben való engedélyezése miatt a betegnek egy gyógyszerbiztonsági kérdőívet is ki kell töltenie az alkalmazás előtt. Alfási Tünde elmondta, az alkalmazás első napján kétszer 1600 milligrammnyi, vagyis kétszer nyolc tablettát kell bevennie a betegnek, majd a további négy napban csökkentett dózisban kell szedni.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara közölte, az időben megkezdett antivirális kezelés megakadályozhatja a betegek kórházba kerülését. Kiemelték, amennyiben a pozitív eredményt produkáló beteg állapota indokolja, akkor a koronavírus-szűrést végző szakember is átadhatja a betegnek a favipiravir hatóanyagú gyógyszert. Hozzátették, a másik lehetőség, hogy a háziorvos a beteg tünetei alapján, a kockázatok és az előnyök mérlegelése, valamint a beteg beleegyezése után elektronikus vényen írja fel a favipiravir hatóanyagú gyógyszert.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara közleményében megjegyezték, a favipiravirterápia alatt a beteg és a gyógyszert elrendelő orvos telefonon kapcsolatot tart, hogy a kezelés meghosszabbításához esetlegesen szükséges újabb gyógyszeradag elrendelhető-e a páciensnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában