Utazás a nagyvilágban

2024.02.26. 14:00

Türkiz csodák fényképeken

Utazás a nagyvilágban címmel előadás-sorozatot indított a Petőfi Művelődési Ház, amelyben távol egzotikus országokba kalauzolják az érdeklődőket.

Benkő Péter

Az első rendezvényt február 26-án tartották, amelyen Máté Beáta fotográfus Iránt mutatta be szubjektíven úgy, ahogyan ő látta, ahogy megörökítette.

A veszprémi fotográfust pár éve egy szakmai csapattal Iránba utazhatott, és ott olyan településeket, helyszíneket sikerült felkeresnie, megörökítenie, amelyek nem kifejezetten a turisták kedvencei.

Élvezetes előadás részesei lehettek, akik jelen voltak
Élvezetes előadás részesei lehettek, akik jelen voltak
Forrás: Berhidai Fórum Közösség

 – Az utolsó iráni perzsa sah Mohammad Reza Pahlavi a hetvenes évek végéig uralkodott, kedvelte a nyugati kultúrát, a művészeteket, és mellőzte a szigorú iszlám vallási törvényeket. Mindemellett roppant pazarló politikát folytatott. Amíg a jómódúak dúskáltak, az egyszerű emberek a hegyi falvakban nemcsak a megfelelő oktatást nélkülözték, hanem munkahelyek híján elképesztő szegénységben éltek – mondta el Máté Beáta, aki előadását gyönyörű fotóival és iráni szuvenírtárgyak bemutatásával egészítette ki.

Majd a későbbi időkről esett szó. – Az elégedetlenség forradalomba torkollt, Khomeini ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője vette át az elüldözött perzsa sah uralkodói helyét. Szigorú vallási törvényeket vezetett be, majd 1989-ben az ő rezsimje is megbukott, de Irán még ma is az általa hátrahagyott diktatúrát nyögi, a vallási szabályokhoz a turistáknak is alkalmazkodniuk kell.

Élvezetes előadás részesei lehettek, akik jelen voltak
Élvezetes előadás részesei lehettek, akik jelen voltak
Forrás: Berhidai Fórum Közösség

Az előadó beszámolt a hallgatóságának arról, hogy bár a privát szférájukba, az otthonaikba az emberek nem engedtek betekintést, mégis roppant kedvesek, érdeklődők voltak velük. Hagyták magukat fényképezni, sőt Magyarországot is el tudták helyezni a térképen.

– Irán hatalmas területen fekszik, kilencszer nagyobb, mint Magyarország. Rengeteg a különleges látnivaló, mint amilyen homokdűnék alatt rejtőző, 2500 éves város, amelynek eddig csak egy részét sikerült feltárni, vagy a ma is lakott óvárosok díszített épületei, és a turisták egyik kedvence, a kézművesek hatalmas, színes és remek tárgyak bazárja. Díszítéseikben a türkiz az uralkodó szín, amely ellensúlyozza a vörösesbarnát, amely az otthonaik falait jellemzi. 

Élvezetes előadás részesei lehettek, akik jelen voltak, a vetített képek valóban sok látnivalót tártak fel. Megtudtuk, ezekből a nagyszerű fotókból március 8-án, nőnapon egy kiállítás is nyílik, amikor újra megcsodálhatjuk Irán szépségeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában