Konferencia

2024.05.17. 11:30

Közigazgatási fejlesztés – párbeszéd az egyes szférák között

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága (VEAB) Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottságának Közigazgatási Munkabizottsága A közigazgatás-fejlesztés várható irányai címmel rendezett konferenciát május 16-án a városháza Kossuth termében. A meghívott előadó mások mellett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Dukai Miklós, a minisztérium önkormányzati államtitkára, Kaiser Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető docense volt.

Benkő Péter

Nyitó előadásában Navracsics Tibor vázolta, milyen irányban gondolkodik a jövőt illetően a minisztérium. Általános célként elmondta, szándékuk, hogy Magyarország 2030-ig az öt legélhetőbb európai uniós tagállam egyike legyen, de hozzátette, amikor ezt megfogalmazták, még nem álltak fenn a mai rendkívüli nemzetközi kihívások. A fejlesztések fő szempontjaiként a területfejlesztést, a területi közigazgatási fejlesztést, az önkormányzatokkal való együttműködést és az uniós forrásfelhasználást jelölte meg.

A hazai közigazgatás új korszakát hozta a digitalizáció – hangsúlyozta Navracsics Tibor
Új közigazgatási korszakot hozott a digitalizáció – hangsúlyozta Navracsics Tibor
Fotó: Fülöp Ildikó

A területfejlesztésben folyamatosan keresik az együttműködési pontokat az önkormányzatokkal, az új területfejlesztési törvény pedig alkalmazkodik a mai kihívásokhoz. – Kiemelten fontos az egymással való versengés helyett térségi együttműködésben gondolkodni a források megcélzásában is – tette hozzá.

A hazai közigazgatásban új korszakot hozott a digitalizáció. – A területi közigazgatás jövőképének három fő pontja a digitális szolgáltatások fejlesztése, az ügyfélközpontúság, a szakmai felkészültség. A digitális közigazgatás plusz alternatívát jelent majd, ennek már meglévő eleme a kormányablakrendszer. Nyár végére tervezzük a digitális identitás bevezetését, melyben a személyes adatok, okmányok védett módon jelennek meg. Jelentős lépés lesz az egyértelmű, naprakész e-ingatlannyilvántartási rendszer, mellyel nő a tulajdon biztonsága – hangsúlyozta.

A minisztérium szándéka, hogy Magyarország 2030-ig az öt legélhetőbb uniós tagállam egyike legyen
A minisztérium szándéka, hogy Magyarország 2030-ig az öt legélhetőbb uniós tagállam egyike legyen
Fotó: Fülöp Ildikó

Ügyfélközpontúság terén fontosak az eddigi lépések, bár a kormányhivataloknak rengeteg elvárásnak kell megfelelni, nem mindegy például, hogyan érzik magukat az állampolgárok ügyintézés közben. Az élményjavítást, az infrastruktúra-fejlesztést, a családbarát ügyintézést emelte ki a miniszter, célként pedig a szükséges humánerőforrás megtartását, fejlesztését említette.

Porga Gyula a VEAB és a város közötti kulturált párbeszédet tartja fontosnak, a közigazgatás kapcsán különösen. – Veszprém mindig partner az együttműködésekben, amit a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program már bizonyított. Emiatt örülök, hogy házigazdái lehetünk a konferenciának – mondta el.

Veszprém mindig partner az együttműködésekben, amit tavaly már bizonyított – mutatott rá Porga Gyula
Veszprém mindig partner az együttműködésekben, amit tavaly már bizonyított – mutatott rá Porga Gyula
Fotó: Fülöp Ildikó

Kaiser Tamás ismertette, hogy 2016 decemberében alakult újjá a VEAB Közigazgatási Munkabizottsága, örömmel szólt létszámuk bővüléséről, hangsúlyozva, a tapasztalatcsere közelebb hozza a tudományt, a közigazgatást, az államigazgatást és a civil szervezeteket.

A nyitó előadást közigazgatással kapcsolatos vitaindító előadások követték, majd lehetőség volt hozzászólásokra, hogy érdemi szakmai vita alakuljon ki a tudomány, az állami és az önkormányzati szféra képviselői között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában