Madárodúk kihelyezése és megfigyelése

2024.05.16. 10:09

Tojáshéjakat, elhullott tollakat keresve haladtak a nyomozók az arborétumban, egészen a borzvárig

A madárodúk kihelyezését és ellenőrzését nézhették végig, sőt, segíthettek is benne a természettudományi múzeum kutatóinak az érdeklődők a madarak és fák napja alkalmából a zirci arborétumban.

Rimányi Zita

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumától kapott tájékoztatás szerint Kovács Attila ornitológus interaktív előadás keretében mutatta be a különböző madárodúkat és lakóikat a madarak és fák napja apropóján meghirdetett foglalkozáson a Zirci Ciszterci Arborétumban. Madárfészkeket és tojásokat is megvizsgálhattak a kíváncsi látogatók. A kutatókkal együtt madárodúkat függesztettek a fákra a cinegéknek és a hegyi billegetőknek. 

A madárodúkat és lakóit is megismerhették az egészen kicsik is a zirci arborétumban a Bakonyi Természettudományi Múzeum odúlesén
A madárodúkat és lakóit is megismerhették az egészen kicsik is a zirci arborétumban a Bakonyi Természettudományi Múzeum odúlesén
Forrás: Zirci Ciszterci Arborétum


A korábban kihelyezett odúk egy részét már elfoglalták a madarak: széncinegék, barátcinegék, csuszkák, kékcinegék, seregélyek, vörösbegyek. Életnyomaikat megfigyelhették a program résztvevői, a kikelt madárfiókák tojáshéjait, az elhullott madártollakat, sőt, szemrevételezhették az arborétumban levő borzvár bejáratát is. 
Múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a kis nyomozók madárnevek után kutathattak a szókereső rejtvényben. Színes ábrák segítségével fedezhették fel, melyik állat hol lakik és mit szeret enni. A rókavadászat és a madárfelismerő játék jutalma egy-egy lábnyomhatározó volt.

Ha megfogadjuk Kovács Attila ornitológus tanácsait, madárbaráttá alakíthatjuk kertünket
Ha megfogadjuk Kovács Attila ornitológus tanácsait, madárbaráttá alakíthatjuk kertünket
Forrás: Zirci Ciszterci Arborétum


Az elhangzott tanácsokat, praktikákat elsajátítva és megfogadva madárbaráttá alakíthatjuk saját kiskertünket, ezzel támogatva az állatok fészkelését. Érdemes kis lépésekben is támogatni a természetet, a Bakonyban, az erdőkben amúgy is vannak olyan gondok, amelyek megoldása nagy kihívást jelent. Például ilyen a kőrispusztulás.
A program a „Jeles napok a Bakonyban” című pályázat keretében valósult meg, amit a Nemzeti Kulturális Alap támogatott. A rendezvényt az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma és a Zirci Ciszterci Arborétum közösen szervezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában