Páratlan párlatok versenye Csopakon

2024.05.08. 20:22

Nemzeti büszkeségünk a pálinka

A Balaton-parti község a házigazdája a háromnapos Országos pálinka- és törkölypálinka-versenynek, amit 11. alkalommal szerveznek meg és szerdán nyitották meg a kultúrházban.

Kovács Erika

Méltatta az eseményt Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Ambrus Tibor polgármester, védnök,  Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, védnök és Burján Ernő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém vármegyei alelnöke. 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő a megnyitón
Fotó: Kovács Erika/Napló

Elhangzott, az idei megmérettetésre 328 tételt neveztek a kereskedelmi pálinkafőzdék, a nedűk úgy kerülnek majd a szakmai zsűri elé, hogy azok átesnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatán. Negyven hazai főzde pálinkái közül huszonegy bíráló vakkóstolással válogatja majd ki a legjobb pálinkákat és törkölypálinkákat, a legeredményesebb kifőzdéket és a legjobb tízezer palack feletti tételt. Átadnak különdíjakat is, és az eseményen sokféle program lesz. Így például Pálinkázz okosan! című kurzuson beszélnek a kulturált pálinkafogyasztásról az üdülőfaluban és kempingben. 

A verseny alatt a környéken is kínálják a pálinkát, hogy ezzel is népszerűsítsék az italt, amely a szónokok szerint féltett hungarikum, ami egyre nagyobb szerepet tölt be a gasztronómiában. Az ünnepélyes eredményhirdetést június 20-án tartják a Pálinka éjszakája nevű programon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában