Olvasói kérdés, szakértői válasz

2024.05.10. 11:00

Nyugdíjügyekről a veol.hu-n I. – Nem jár automatikusan 65 év felett sem, mutatjuk, mikor, hogyan lehet számolgatni

Az öregségi nyugdíj és a hozzátartozói nyugellátás egyaránt kérelemre állapítható meg, nyomtatványt kell kitölteni hozzá. A kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző évben, illetve a nők negyvenéves jogosító idejének megszerzését megelőző évben érdemes érdeklődni a jogosultság időpontjáról, a folyósítás kezdetének lehetséges időpontjairól.

Rimányi Zita

Rendszeresen jelentetünk meg cikkeket, amelyekben az idősek figyelmét hívjuk fel a különböző csalásokra, ugyanis e szempontból kiemelten veszélyeztetettnek számít korosztályuk. Ezúttal pedig sorozatunkban a nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézésről írunk olvasóink kérésére, kérdéseik alapján. 

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az öregségi nyugdíj meghatározott életkor elérése és meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén járó társadalombiztosítási ellátás. Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és rendelkezik legalább húsz év szolgálati idővel. Ezen felül 2011. január 1-jétől öregségi teljes nyugdíjra életkortól függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. A nők kedvezményes nyugdíjának megállapításánál jogosultsági időnek kizárólag a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, illetve a gyermekneveléssel töltött időtartamok vehetők figyelembe.

A nyugdíjfolyósítás kezdete az öregségi nyugdíjkorhatár, illetve a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához a jogosultság elérését, megszerzését követő nap. Az öregségi nyugdíj és a hozzátartozói nyugellátás egyaránt kérelemre állapítható meg. A kérelem elektronikus úton ügyfélkapun keresztül, illetőleg papír alapon is kitölthető. Az ehhez szükséges nyomtatvány a magyarorszag.hu oldalról tölthető le. Az ügyfélszolgálaton a korhatár betöltését megelőző évben, illetve a nők negyvenéves jogosító idejének megszerzését megelőző évben érdemes érdeklődni a nyugdíjjogosultság időpontjáról és a folyósítás kezdetének lehetséges időpontjairól.

A nyugdíj várható összegének kiszámításáról az igazgatási szerv a folyó évre tud felvilágosítást adni, de bárki számára elérhető az online nyugdíjkalkulátor a Magyar Államkincstár oldalán. 

A férfiak és a nők nyugdíjkorhatára 65 év.

A társadalombiztosítási rendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátások az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj és a baleseti hozzátartozói ellátások. Ezekre az ellátásokra az jogosult, akinek a hozzátartozója öregségi nyugdíjasként halt meg. (Ezekről külön cikkben részletesen írunk.)

Olvasóink a nyugdíj ügyintézésével kapcsolatos kérdéseiket elküldhetik lapunknak a [email protected] e-mail-címre. Szakértőktől igyekszünk válaszokat kérni, tájékoztatásaik, tanácsaik lapunk felületein jelennek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában