Oktatás

2024.05.16. 17:30

Pályaválasztási és szakmabemutató napot szerveztek Pápán

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével pályaválasztási és szakmabemutató napot szervezett a pápai sportcsarnokban a továbbtanulás előtt álló, általános vagy középiskolai tanulmányokat folytató fiatalok és szüleik, valamint a szakmák iránt érdeklődő felnőttek részére.

Haraszti Gábor

A pályaválasztási napra 19 település 24 általános iskolájából összesen közel hétszázan regisztráltak. A rendezvény célja az volt, hogy összekapcsolják a vármegyei oktatási intézményeket és oktatókat az érdeklődő diákokkal és felnőttekkel. A sportcsarnok küzdőterén a kiállítás keretében a megjelenő 13 oktatási intézmény képviselői folyamatosan tájékoztatást nyújtottak az egyéni érdeklődőknek. A külön standokon kiállító szakemberek látványos, gyakorlatias tevékenységek keretében mutatták be az egyes szakmákat. A diákoknak lehetőségük volt kipróbálni a több mint húsz mesterség egy-egy munkamozzanatát. A szervezők a szülőkről sem feledkeztek meg, a kiállítás ideje alatt tájékoztatókat szerveztek, ahol az iparkamara munkatársai a középiskolai továbbtanulási lehetőségekről és szakmatanulással kapcsolatos tudnivalókról adtak információt. 

Huszonöt szakma mutatkozott be az iskolásoknak és szüleiknek Fotó: Haraszti Gábor

A napra Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Egyházi Andrea tankerületi igazgató és Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója is ellátogatott. 

– Nyilván hetedikes-nyolcadikos diákként nehéz dönteni, hogy mivel szeretne az ember felnőttként foglalkozni, a mai nap ebben segít a tanulóknak – mondta Takács Szabolcs. – Ezen a kiállításon ténylegesen, testközelből lehet néhány szakmát kipróbálni, ami hozzásegíti a fiatalokat a helyes pályaválasztáshoz. Úgy látom, ma már nincsenek hiányszakmák, az látszik, hogy a diákok az iroda munka, az informatika világa, a logisztika iránt érdeklődnek leginkább, de nagy szükség van a kétkezi munkásokra – ácsokra, fodrászokra, építőipari szakmunkás – is – fogalmazott a főispán.

Áldozó Tamás arról beszélt, hogy a társadalomnak szüksége van arra, hogy kiváló szakemberei legyenek. A polgármester rámutatott, miután a technikumokban a szakma mellett az érettségit is megszerzik a diákok, nekik is lehetőségük van a felsőoktatási intézményekben folytatni tanulmányaikat. 

A rendezvényen összesen 25 szakmával lehetett közelebbről is megismerkedni az asztalostól kezdve a porcelánfestőn át a kőművesig. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában