Privát Veszprém

2023.10.05. 18:25

Múltunk a jelen tükrében – újabb EKF-sikertörténet

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) látványos projektjének, a Privát Veszprémnek bemutatóját tartották október 5-én. A rendezvény az ActiCityben kezdődött egy beszélgetéssel, s folytatódott a megnyitóval. A projekt páratlan, hosszas előkészületet igénylő, a város lakosságát bevonó rendezvényként zajlott eddig is, de most megismerhettük a program során átadott öt egyedi Lakatlan Kirakatot, meglátogattuk az öt felállított időszaki köztéri szobrot, valamint a Mesélő Megállókat, és megnyílt a veszprémi családokat bemutató kiállítás az ActiCityben.

Benkő Péter

Szauder Dávid, Márkusné Vörös Hajnalka, Can Togay és Bolgár Eszter

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Privát Veszprém az EKF különleges múltidéző-múltfeltáró programja Veszprém meghatározó emlékeit, alakjait gyűjtötte össze, mutatja be a helyi polgárok bevonásával. Veszprém történelme így családtörténeteken keresztül vált láthatóvá – fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagy múltú veszprémi emberek interaktív szobrai, fotóalbummá és kiállítássá átlényegülő családfotók buszmegállók, üres üzleti kirakatok újjáélesztése révén. Az ActiCity udvarán kiállított tablókon szereplő családok a program aktív résztvevői voltak.

Bolgár Eszter, a projekt menedzsere bemutatta az alkotókat, Szauder Dávid médiaművészt, az egyik, és Can Togay-t, az EKF művészeti és kreatív főtanácsadóját, a másik ötletgazdát, majd Brányi Mária alpolgármester beszélt, hangsúlyozva, a több elemből összeálló Privát Veszprém sikertörténetét szakavatott kezek vezetésével a helyben élők alkották meg. Az esemény hidat képez múlt és jelen, jelen és jövő között. Veszprém a hasonló közös személyes jelenléttől az, ami, és ahol jó élni. Elmondta, ma már térségben gondolkodnak, ahol olyan emberek élnek, akik máshova kerülve hírét viszik a városnak, személyes kiteljesedésükkel megmutatják, hogy itt a „hely szelleme” bizony működik. – Azt gondolom, amiatt különleges a Privát Veszprém, mert itt az ötletgazdák szerepe kiemelten fontos volt, szélesebb kört vontak be együttgondolkodásra, merészet, újat, meglepőt alkottak. Érezzük magunkénak a szobrokat és a projekt többi elemét, szeressük őket – mondta el Brányi Mária.

Can Togay, az EKF egyik legérdekesebb, legösszetettebb eseményének nevezte a Privát Veszprémet, ismertetve megvalósításának történetét. A projektbe bevonták Szauder Dávidot, aki a vizualitáshoz és a történelemhez mindig eredeti módon nyúlt. A várost járva feltárták azokat a helyeket, melyeket érdemesnek tartottak, de értelmet csak a város történelmének és lelkének mély ismerete lehelhetett az elképzelésekbe. A projekt ezt – mint fogalmazott –, szinte tálcán kapta Márkusné Vörös Hajnalka történésztől, aki szerencsésen csatlakozott a tervhez, ezáltal a legkomplexebb installációk és kiállítás jöhetett létre. Can Togay üdvözölte a megjelent családokat, akik Veszprém élő történelmét képviselik. – A Privát Veszprém majd 150 évet idéz fel. Mennyire izgalmas az a pár évtized, mely életünkön túlnyúlik, megértve az elődeink élete nyomait őrző kövek, lépcsők, épületek sorsát! Az ő életük koptatta a köveket olyanná, amilyenek, utcáink az ő mindennapjaik utcái is – mondta el, hozzátéve, a projekt által egy egész város néz szembe saját múltjával, tudatosul benne, mennyi ember érintkezik egymással, míg el nem jutunk a jelenbe, ahol betagozódunk a történetbe.

A sétán Márkusné Vörös Hajnalka vezetésével tekintették meg családok a szobrokat, a Lakatlan Kirakatokat. A történész mélységében bevezetett mindenkit nem csupán a projektbe, de Veszprém történelmébe is. Az öt, valaha élt veszprémi hírességnek emléket állító szobrok egy ideje már láthatók. Mai emberek bevonásával idézik meg a múltat, Veszprém nagyjainak karakterét olyan személyek formálták, akik valamilyen módon kapcsolódnak alakjukhoz. Egyedülálló a technológia, amellyel az ideiglenes köztéri szobrok készültek, az alanyokat korhű öltözetben körbefotózták, a képeket szkennelték, modelleket készítettek, s 3D-nyomtatással nyerték el végleges formájukat a figurák.

A programsorozat részei tehát a mesélő megállók, a kirakat- és szoborinstallációk, és az ActiCityben megnyílt, a veszprémi családokat bemutató kiállítás. Utóbbi gondosan válogatott, digitalizált fotógyűjteménye közös emlékezetre épülő, az EKF programjain túlmutató, család- és várostörténeti szempontból jelentős gyűjtemény, a képek hátteréül szolgáló egyedi grafikákat Szauder Dávid mesterséges intelligencia felhasználásával alkotta. 

A szoborinstallációk szándékosan meghökkentő megjelenése interakcióra, közös fotó készítésére ösztönöz. Cholnoky Jenő Nobel-díjra fölterjesztett földrajztudós, Francsics Károly borbélymester, Rosenberg Jenő tisztifőorvos, Óvári Ferenc, egykori országgyűlési képviselő, a Balaton Szövetség alapítója és a szabad szellemű szobrászművész, Csikász Imre figurája készült el. Sajátos időutazás ez, a nagy elődök szobraihoz ma élő emberek álltak modellt. Cholnokyt leszármazottja, Jávor Péter alakította. Rosenberghez Zentai Artúr tanuló állt modellt. Csikászt a hazai kulturális élet egyik kiemelkedő alakja, Laki László formálta meg. Óvári szobrához Zeitler Gusztáv történelemtanár állt modellt, míg Francsicshoz Tóth G. Péter történész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában