Összefogással őrzik az értékeket

2024.03.17. 14:00

Szakmai látogatás a felsőörsi Kőtárban

Sikeres szakmai bejáráson és látogatáson vett részt a Laczkó Dezső Múzeum felsőörsi kőraktárában az aszófői Értéktár Bizottság tagsága Pátkai Ádám régész kalauzolásával.

Jákói Bernadett

Az aszófői Értéktár Bizottság tagjai a középkori Kövesd templomának szentségtartója előtt

Fotó: Jákói Bernadett

A résztvevők megtekinthették az aszófői középkori Kövesdi templomrom egykori feltárásaiból származó kőtári tárgyakat, többek között egy, az 1957-es Zádori Mihály-féle feltárás alkalmával a kőtárba került XIII. századi oszlopfőt, és a későbbi átalakítás során készült XV-XVI. századi, szép faragású szentségtartót. A kőtárban számos, a vármegyében korábbi évtizedekben felszínre hozott kőleletet őriz a múzeum, de látható itt más kultúrájú ősi kerámia- és kőlelet is.

– Nagy meglepetés számunkra, hogy ilyen csodálatos értékeket ismerhettünk meg. Egyelőre csak fotókon tekinthetőek meg a kőtárban őrzött történelmi leletek, de bízunk benne, hogy hamarosan talán a széles nyilvánosság elé is kerülhet egy-egy kiemelten értékes darab. Célunk, hogy a megfelelő feltételek kialakítása után a szentségtartó a falu lakosai számára is megtekinthető legyen – fogalmazott Tóth Béla, a helyi Értéktár Bizottság elnöke. 

Az értéktári szakmai programok folytatódnak, és a jövőben más aszófői – egyelőre rejtett – értékeket őrző helyszínekre is ellátogat majd a csapat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában