Barátságból segítség

2024.05.17. 11:00

Jótékonysági koncert a Szent Mihály-székesegyházban

December 18-án minden jóérzésű magyart megdöbbentett a hír: amikor az udvarán földmunkát végeztek, összedőlt Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Kollégium középső része.

Őrsi Ágnes

A baleset akkor történt, amikor a diákok már visszatértek szállásukra az iskolából. A legtöbben ki tudtak menekülni, de volt, aki aludt a baleset idején. Összesen négy diák szorult a romok alá. Két lányt megtaláltak, egy harmadik kómába került, egy fiút pedig csak holtan tudtak kiszabadítani. Röviddel ezután a gerinctörést szenvedett, kómában lévő farkaslakai lány is meghalt. 

Cavaletta Női Kar
Cavaletta Női Kar
Fotó: Cavaletta Női Kar

Értesült a hírről Márton Danku István is, a Gödöllői Református Líceum énektanára, a Cavaletta Művészeti Egyesület vezetője. A civil szervezetnek leány- és női kara, színjátszó csoportja is van. Többször léptek már fel Erdélyben is, a kórus számos alkalommal adott jótékonysági koncertet. Innen jött az ötlet, hogy hasonló koncerttel segítsenek a két diák családjának. De hol legyen a koncert?

A karnagy úr elmondta, hogy 2009 óta első világháborús ügyekkel is foglalkoznak. Hamarosan a negyedik kopjafát avatják a Doberdói-fennsíkon, ott, ahol akkoriban veszprémi katonák is harcoltak. Hallott a székesegyház felújításáról, az ott zajló koncertekről, ezért kezdett Veszprémre mint helyszínre gondolni. Tíz éve már járt diákjaival a városban, akkori kalauzuk Veres József volt, a nyíregyházi tanárképző főiskolán megismert barátja (aki a Dózsa György Általános Iskola igazgatójaként ment nyugdíjba). Ráadásul a karnagy úr fia is itt végzett a Pannon Egyetemen. 

A gondolatot tett követte, levelet írt Udvardy György érseknek, Takáts István érseki helynöknek, keresve őket a koncert ötletével. El is jutott Dankos Attilához, a Szent Mihály-főszékesegyház karnagyához, akivel személyesen is találkozott. Meggyőződött róla, milyen jó a templom akusztikája, milyen kiváló, szép orgonája van, s megegyeztek. A Cavaletta Női Kar és a Carmen Avium Női Kar pedig örömmel és kíváncsian készül Veszprémbe. Május 25-én, szombaton délelőtt megnézik a várost, majd az esti mise után, 19 órakor kezdődik a koncert, ami ingyenes lesz, viszont a bevételt a székelyudvarhelyi balesetben elhunyt diákok családjainak ajánlják fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában