Elismerés

2024.05.09. 18:00

Minden idők legfiatalabb Balaton-díjasa lett Vollein Ferenc

A Balatoni Szövetség kiemelkedő teljesítményeket elismerő Balaton-díját vehette át Vollein Ferenc, a Badacsonyörsön élő festőművész a napokban tartott keszthelyi turisztikai évadnyitó ünnepségen.

Szijártó János

A naiv neoreneszánsz irányzatot hazánkban egyedül képviselő huszonöt éves fiatalember Lombár Gábortól, a 120 éves Balatoni Szövetség elnökétől és Manninger Jenőtől, Keszthely polgármesterétől vette át az elismerést.
A Balatoni Szövetség 1994-ben hozta létre a Balaton-díjat azok személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedően hasznos tevékenységet végeztek a Balaton anyagi, szellemi és kulturális értékeinek megőrzése és gyarapítása érdekében, és szakmai életművükkel maradandót alkottak. Minden évben maximum három személyt részesítenek ebben az elismerésben a Balaton-parti önkormányzatok döntése és a Balatoni Szövetséggel együttműködő civil szervezetek, egyesületek javaslata alapján.

Vollein Ferenc (középen) Manninger Jenő és Lombár Gábor társaságában a díj átvétele után a keszthelyi rendezvénypavilonban
Vollein Ferenc (középen) Manninger Jenő és Lombár Gábor társaságában a díj átvétele után a keszthelyi rendezvénypavilonban
Forrás: Vollein Ferenc

Vollein Ferenc lapunknak elmondta, hogy 2023-ban minden idők legfiatalabb Balaton-díjasa lett, és a Balaton-díj 30 éves történetében a negyedik Balaton-díjjal elismert képzőművész. – Elismerésemet május 1-jén Keszthelyen, a balatoni évadnyitó ünnepségen vettem át. Korábban Vágfalvi Ottó hetven, Udvardi Erzsébet hatvanhét, Veszely Lajos pedig hatvannégy évesen kapta meg festőművészként ezt a rendkívül rangos díjat a Balatoni Szövetségtől. Utoljára 2009-ben, tehát 15 éve nyerte el képzőművész a Balaton-díjat. Badacsonytomaj harmadik Balaton-díjjal kitüntetett alkotója lettem Udvardi Erzsébet 1996-os és Laposa József 2001-es elismeréseit követően. A Balaton-díjra hivatalosan Ábrahámhegy önkormányzata és a Balatoni Kör javasolt Vella Zsolt polgármester és Laposa Bence elnök előterjesztésével. Jelölésemet még Manninger Jenő, a Balatoni Szövetség társelnöke, Keszthely polgármestere és Bóka István, Balatonfüred polgármestere is támogatta – tudtuk meg a fiatal festőművésztől, aki már számos alkalommal bizonyította tehetségét.
2010 óta folyamatosan állít ki hazai és nemzetközi helyszíneken. Az eddigi 62 önálló kiállításából 26 tárlatot rendezhetett különféle balatoni kiállítóhelyeken. A balatoni festészetben számos innovatív elemet vonultat fel, a balatoni legendák és mondák feldolgozása tekintetében a magyar festészet történetében neki van a legteljesebb, 36 festményből álló sorozata. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában