Veszprém Vármegyei Néptánctalálkozó

2024.05.10. 20:00

Néptáncosok – megbecsülik a találkozások értékét (képgaléria)

A szeretet, a barátság, az együvé tartozás ünnepének nevezte a Veszprém Vármegyei Néptánctalálkozót Angeli Katalin, a rendezvénynek május 10-én helyet adó Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója. A vármegyei néptáncosok már szinte hagyományosnak számító tavaszi péti gáláján a házigazdák mellett öt másik tánccsoport szórakoztatta, örvendeztette meg produkciójával a közönséget – és természetesen egymást.

Benkő Péter

A rendezvényen az igazgatónő köszöntött mindenkit, aki ellátogatott az Életet az Éveknek Nyugdíjasok Veszprém Megyei Egyesülete, a Muskátli Táncegyüttes, valamint a közösségi ház közös szervezésében létrejött délutánra, a néptáncosok találkozójára.

Angeli Katalin: derű, jókedv, felszabadultság kötődik emlékeimben a néptáncosok találkozóihoz
Angeli Katalin: Derű, jókedv, felszabadultság kötődik emlékeimben a néptáncosok találkozóihoz
Fotó: Fülöp Ildikó

– Nem először adunk otthont a rendezvénynek, szinte hagyomány már, hogy ilyentájt az érettebb korosztályok táncos lábú tagjai Pétfürdőn randevúznak. Derű, jókedv, felszabadultság kötődik emlékeimben az alkalmakhoz. Bár az előkészítéskor némi félelem motoszkált bennem, hogy vajon a minket körülvevő, feszültségekkel terhelt, széttöredezett világ ellenére kinyújtjuk-e egymás felé a kezünket, képesek leszünk-e önfeledten nevetni, táncolni, énekelni. De ahogy a fellépők megérkeztek, egymásra pillantottunk, s megnyugodtam – igen! A szemekben töretlen erővel csillog a várakozás, a kíváncsiság, az őszinte öröm. Hiszen még őrizzük magunkban a szép és a jó meglátásának képességét, meg tudjuk becsülni az ilyen találkozások értékét, az élmény adásának-befogadásának képességét. Pedig mindent látunk, megélünk, magunk is küzdünk sok mindennel – mondta el Angeli Katalin, de azt is, hogy a nehézségek ellenére nem megtörve, hanem a tapasztalatok által bölcsebbé válva át tudják adni magukat a meghitt percek varázsának, a tánc, az éneklés, a beszélgetés örömének.

Az Úrkúti Német nemzetiségi Tánccsoport nemzetiségi táncokat adott elő
Az Úrkúti Német nemzetiségi Tánccsoport nemzetiségi táncokat adott elő
Fotó: Fülöp Ildikó

A néptánctalálkozón elsőként az Úrkúti Német nemzetiségi Tánccsoport adott elő nemzetiségi táncokat, majd a veszprémi Cholnoky Nyugdíjas Klub Néptánccsoportja Pillanatképek a Mezőföldről című produkcióját láttuk-hallottuk. Őket a hajmáskéri Vadgesztenye Nyugdíjas Klub Vadgalamb Néptánccsoportja követte, akik bökönyi táncot adtak elő. A házigazda, azaz a pétfürdői Muskátli Táncegyüttes lépett ezt követően színpadra, szatmári táncokkal készültek délutáni első fellépésükön. Balatonalmádiból érkezett a Hullámzó Balaton Néptánccsoport szilágysági lassúval és friss csárdással, Veszprémből jött az Őszidő Nyugdíjas Klub Margaréta tánccsoportja a lappgroup polka hétlépéses táncával. Majd ismét a Muskátli Táncegyüttes vette birtokba a színpadot, mezőföldi táncokat láttunk tőlük. 

Valamennyi közreműködő csoportot ajándékokkal leptek meg a szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában