Kultúra

2013.10.14. 09:48

Nagy sikerű hangverseny Bach kantátáiból

A közelmúltban több rendezvénnyel is tisztelegtek Balatonfüreden a zenei világnap előtt. Az igazi ünneplést a Bach-kantáták című koncerttel tartották a vörös templomként is ismert Krisztus király plébániatemplomban a múlt vasárnap.

Győrffy Árpád

A hangversenyt a Fiatal Balatonfüredi Muzsikusok Egyesülete szervezésében rendezték meg. Mint Bánó Tamás zenetanár, az egyesület elnöke bevezetőjében elmondta, a füredi rendezvényre egy Bach-kantátákból összeállított bonyhádi koncertsorozat adott lehetőséget, ami több mint tizenöt éves múltra tekint vissza. Két nagy múltú együttes, a Szekszárdi Madrigálkórus és a Műegyetemi Zenekar valamint Krähling Dániel nyugalmazott evangélikus esperes egymásra találásának, együttműködésének volt az eredménye.

A Műegyetemi Zenekar a világon az első olyan egyetemi szimfonikus zenekar, amely zenei fakultással nem rendelkező egyetemen alakult meg 1896-ban, és azóta is folyamatosan működik. Tagjainak többsége műegyetemi hallgató, de mindig voltak és vannak közöttük más egyetemek hallgatói is.

A Műegyetemi Zenekart és a Szekszárdi Madrigálkórust Jobbágy Valér vezényelte a füredi Bach-kantátaesten (Fotó: Győrffy Árpád)

A 48 éve alakult Szekszárdi Madrigálkórus fő céljának a XV-XVI. századi madrigálok megszólaltatását tekinti. A kiemelt hangversenykórus címmel rendelkező énekkart 1981-től Jobbágy Valér Liszt-díjas karnagy dirigálja, aki a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusának vezetőjeként a közelmúltban Pro Cultura Christiana-díjat kapott a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától.

Bánó Tamás egy zenésztársa, Boros András, a Műegyetemi Zenekar tavaly elhunyt oboistája révén került kapcsolatba a tavaly utolsó előadásához ért bonyhádi hangversenysorozattal. Akkor jött az ötlet, hogy Füreden folytatni kellene, amit kórus, a zenekar és a szólisták, Jani Gabriella (szoprán), Laczák Boglárka (alt), Honinger László (tenor) és Klézli János (basszus) szívesen és ingyenesen vállaltak. A zenekar a koncerten füredi zenészekkel bővült.

A kantáta műfaját és műsorra kerülő darabokat Krähling Dániel mutatta be, aki egyben énekelt is a kórusban. Mint elmondta, a kantáta, mint zenei műfaj a 18. században alakult ki. A szerepe az volt hogy a vasárnapi evangélikus istentiszteleteken felolvasott igét a zene eszközeivel fejtse ki, húzza alá a prédikáció mondanivalóját. A füredi koncerten három kantáta hangzott el.

A rendezvénynek helyet adó plébánia képviseletében megszólaló Berkes Péter káplán még a hangverseny előtti köszöntőjében azt kívánta, hogy az előadás hozza el a tavaszt, hozzon lelki felüdülést. Óhaja meghallgatásra talált, a profi produkció hatalmas sikert aratott a templomot megöltő kétszáz főnyi hallgatóság körében.Mint Bánó Tamástól megtudtuk, a következő hangversenyre egy év múlva kerül sor, és a jövőben is minden év októberének első vasárnapján meg szeretnék rendezni a Bach kantátáiból összeállított koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!