Közel a világháborúhoz?

2024.05.19. 13:38

Egyre több nyugati ország ad engedélyt Ukrajnának az oroszországi célpontok elleni támadásra

Egyre közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz? Több nyugati ország tiltotta meg az amerikai fegyverek felhasználását oroszországi célpontok ellen Ukrajnának úgy, hogy kvázi engedélyezték azt – hívta fel a figyelmet cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Az ukrán elnöki sajtóiroda képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Kijevben 2024. május 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején

Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóiroda

Fotó: -

A Magyar Nemzet idézi az amerikai külügyminisztert, aki arra vonatkozóan, hogy az USA megengedi-e, hogy amerikai fegyverekkel csapásokat mérjenek orosz területre, kitérő választ adott, de megismételte:  az USA elvileg nem ellenzi az Oroszország elleni csapásokat sem. 

Nem bátorítottunk és nem tettünk lehetővé csapásokat Ukrajnán kívül, de végső soron Ukrajnának magának kell döntéseket hoznia arról, hogyan fogja folytatni ezt a háborút

– mondta Antony Blinken.  

A cikk ugyanakkor hivatkozik arra, hogy az Ukrainska Pravda összegyűjtötte azokat az országokat, amelyektől Ukrajna engedélyt kapott arra, hogy oroszországi célpontokat támadjon: 

  • Május elején az Egyesült Királyság külügyminisztere, David Cameron kijevi látogatása során kijelentette, hogy Ukrajnának joga van a London által biztosított fegyverzettel orosz területen lévő célpontokra csapást mérni.
  • Lettország újonnan kinevezett külügyminisztere kijelentette, Ukrajna nyugati fegyvereket kapott egyes partnerektől, engedéllyel, hogy csapást mérjen Oroszország területére. Nem részletezte, mely országokra utal. 
  • Az Egyesült Királyság 250 kilométert meghaladó hatótávolságú Storm Shadow cirkálórakétákat szállított Ukrajnának. Ukrajna tavaly tavasszal kezdte el használni azokat.

Az ukrán lap egy másik cikkében pedig  John Kirbyt, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátorát idézi, aki a Fehér Házban egy tájékoztatón, az Amerika Hangja szerint azt mondta, hogy 

Nem bátorítunk és nem is engedünk az Egyesült Államok által szállított fegyverrendszerek felhasználásával végrehajtott támadásoknak orosz területen belül. Ez a politika, amely nem változott.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a The Wall Street Journal szerint az ukrán vezetés hivatalosan is engedélyt kért a Biden-adminisztrációtól, hogy oroszországi területen is bevethessék az amerikai fegyvereket. 

A cikket ITT tudja elolvasni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában