Sport

2015.01.03. 08:17

A balatonfűzfői világbajnok testépítő

Mumbai - A balatonfűzfői uszodában dolgozott úszómesterként. Szabadidejében emelgette a súlyokat, de akkor még nem gondolta komolyan a testépítést. Aztán Budapestre költözött és egy hazai verenyen elért sikere meghozta a kedvét és az önbizlamát is a folytatáshoz. Tavaly decemberben pedig az indiai Mumbaiban világbajnoki címet nyert Horváth András.

Donát Tamás

- A végső elhatározást az adta, amikor Balatonfűzfőn befejeztem az úszást és a vízilabda csapat is megszűnt - emlékezett a kezdetekre az újdonsült világbajnok.- Két évvel ezelőtt a fővárosban a Chili Fitness 2-ben kezdtem dolgozni és tudatosan sportolni ebben a sportágban. Elvégeztem a fitness testepítő edzői OKJ-s, egy éves tanfolyamot és persze akkor már komolyabban foglalkoztam a saját fejlesztésemmel is. Horváth András gyorsan fejlődött, amiért sokat dolgozott. Ennek volt eredménye, hogy 2013-ban abszolút bajnok lett a Fitt Parádén. Ez új impulzusokat adott a folytatáshoz az egykori tősgyökeres fűzfői, huszonnégy éves fiatalembernek. A Fitt Modell kategóriában roham léptekkel haladt előre. Ez sok mindenben eltér az egyébként ismert testépítő versenyektől. Itt ugyanis nem elsősorban a testtömegindex a legfőbb elbírálandó, pontozandó gyakorlat. Sokkal inkább az esztétika, a kisugárzás, vagy éppen a kinézet játssza a főszerepet az izomtömegekkel szemben.

- India új nevű fővárosában, Mumbaiban negyvenöt ország mintegy ötszáz testépítője mérette meg magát. A száznyolcvan centi alatti kategóriában előzsűriztek tizenkilenc versenyzőt - utalt a múlt év december eleji eseményekre Horváth András.

- Innen öten jutottunk a fináléba. Az alapfordulatok megtétele után szemből, oldalról és hátulról "zsűriztek" bennünket, amelynek végén én nyertem a világbajnoki címet. Amire természetesen nagyon büszke vagyok. De hozzá teszem, hogy nem mindennel voltam elégedett magammal. Bízom benne, hogy legközelebb sikerül még jobban felkészülni egy ehhez hasonló nagy versenyre. Horváth András elmondta még, nem biztos, hogy ez újra a világbajnokság lesz. Ebben az évben a júniusi kontinens viadalon, Hollandiában szeretné bizonyítani, hogy a Sport Fizik kategóriában méltán nyert vb-aranyat. Ez a siker talán segíti abban is, hogy támogatókat szerezzen az EB-re való részvételre. A mumbai kinttartózkodás költségeinek felét ugyanis a WBPF Szövetség fizette, a másik felét Horváth András. Talán lesz aki fantáziát lát abban, hogy a fűzfői fiatalember a vén Európa legjobbja is legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!