Jegyzet

2024.05.17. 06:30

Paksi szív

Rónai Gábor

Történelmet írt a Paksi FC. A Tolna vármegyei futballcsapat fennállása során először nyerte meg a Magyar Kupát. A Puskás Arénában rendezett finálét sosem felejtik el az atomvárosiak – ahogy nagyon sokszor előszeretettel hívják őket –, de azok sem, akik ott voltak az ország legszebb és legnagyobb stadionjában.

Nem voltak kevesen, több mint ötvenezren ültek a lelátókon. Soha ennyien korábban nem váltottak még jegyet hazai kupadöntőre, ez lett az új rekord. A hangulat pedig frenetikus volt. A Fradi drukkerei adták az alapot, de a paksiakért szorítók is hallatták a hangjukat rendesen. Zengett a stadion, csodás volt az élőkép, amit a ferencvárosi tábor bemutatott, 

végre egy olyan kupadöntőt sikerült összehozni, amiért korábban irigyeltük a németeket, a angolokat, az olaszokat.

Sosem járt még ilyen magasságokban a paksi csapat, amely tizenhárom éve produkálta eddigi legjobb szereplését. Akkor ezüstérmesek lettek a bajnokságban, megnyerték az azóta megszüntetett Ligakupát, és három fordulót is mentek az Európa-ligában (a Tromsőben aratott 3–0-ás siker maga volt a csúcs). Most egy sokkal értékesebb kupát hódítottak el, nagy eséllyel újra meglesz számukra a bajnoki ezüst (ehhez szombaton, hazai pályán a Kisvárdát kell legyőzniük), és nyáron indulhat a második El-kaland.

Sok ezer embert tett büszkévé a paksi csapat, s sokak szimpátiáját nyerte el szerda esti őszinte játékával. A játékosai csúsztak-másztak a sikerért, foggal körömmel harcoltak a labdáért, s ennek meglett a jutalma. Amikor Papp Kristóf a hosszabbításban a kapuba fejelt, már sejteni lehetett, hogy paksi szempontból ez csodás este lesz. Amikor pedig Haraszti Zsolt néhány másodperccel a beállása után belőtte a második paksi gólt, rózsaszínbe borult a Puskás Aréna felett az ég.

Nagy győzelem volt ez, egyúttal fricska a külföldi edzővel, sok-sok külföldi sztárral, fényévekkel jobb anyagi helyzetben lévő kluboknak, köztük a Ferencvárosnak, amely szintén nem játszott rosszul, de ez az este így alakult. Paksi oldalon mindenki fantasztikus volt, kezdve a kapuban Szappanos Péterrel, aki hatalmas bravúrjaival megágyazott a sikernek, de említhetnénk a kispadon ülőket is, akik egy emberként buzdították társaikat. A Paks visszavágott a Fradinak a 2022-es kupadöntős fiaskóért (akkor a Ferencváros negyvenezer néző előtt nyert 3–0-ra).

Szokták mondani, hogy egy kupadöntőben bármi megtörténhet, s szerdán be is bizonyosodott, hogy a pénz nem minden, a szív sokkal fontosabb. Márpedig a Puskásban ezúttal a paksiaké dobbant nagyobbat.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!