„Mindennapok hőse”

2018.04.12. 17:30

Dezső Árpád sugárterapeuta: „Az élet egy lehetőség!”

Tudom, az asztal túloldalán, az orvosi székben ülni sokkal könnyebb, de én mindig arra törekszem, a velem szemben ülő beteg érezze, partnernek tekintem, mert alapvetőnek tartom, hogy lássa, minden tudásommal és akaratommal a gyógyulása a legfőbb célom.

Kovács Erika

Dezső Árpád sugárterapeuta: Tudatos cselekvést követel az élet szakmában, hivatásban, magánéletben egyaránt    Fotó: Penovác Károly 

Ehhez kell tolerancia, empátia és lelkiismeretesség, melyek egész életemet, a hivatásomat, valamint a magánéletemet is meghatározzák, így vélekedik Dezső Árpád sugárterapeuta szakorvos, akinek a közelmúltban, orvosi kategóriában „Mindennapok hőse” címet szavaztak az emberek.

-Ma sok új beteg is jött, akik először hallottak arról, hogy sugárkezelés vár rájuk, a beszélgetés, a felvilágosításuk hosszú időt vesz igénybe, meg aztán kontrollra is érkeztek többen, és a jelenleg kezelés alatt álló betegeknél is adódnak problémák, azokat is kezelni kell, sorolja feladatait végtelen nyugalommal az orvos.

„két érző ember ül egymással szemben”

A kérdésre, hogyan lehet mindezt kezelni, ráadásul ennyire nyugodtan és kiegyensúlyozottan, úgy megbeszélni a betegekkel a rájuk váró dolgokat, hogy azt elfogadják, és ne omoljanak össze, ne zuhanjanak magukba, amely hátráltatná a gyógyulásukat, Dezső Árpád sugárterapeuta úgy fogalmaz, tapasztalt kollégáitól tanulta, empátia, lelkiismeretesség és tolerancia nélkül nem lehet az ember sikeres a munkájában, és ő úgy vallja, az élet más területén, így a magánéletben sem. Kiemeli, hogy tapasztalt kollégáitól nemcsak a szakmát, hanem az említett értékeket is megtanulta. Ha az ember ezekre törekszik, aztán ha kicsit is sikerül, betegekkel, kollégákkal, az élet más területein, akkor boldog lehet! Állítja, minden emberben megvan erre a hajlam, készség, illetve vágy, csak nem enged ezeknek a tulajdonságoknak teret. A könnyebbnek tűnő, de mégis nehezebb utat választják többen, hiszen a másik ember problémáit könnyű eltaszítani magunktól.

Szerinte hivatásában a diagnózis közlésekor, majd a gyógyulást nagyban segítő együttműködésnél is az orvost és a beteget a köztük levő empátia nagyban támogatja. Amikor a beteg nem azt látja, hogy ő „mindössze” egy beteg, hanem azt kell éreznie, hogy egyenrangú ember az asztal másik oldalán ülő orvossal. -Ami egyébként minden körülmények között így igaz, két érző ember ül egymással szemben, amikor minden szónak, hangsúlynak jelentése van. Ilyen kapcsolat, illetve körülmények a feltételei annak, hogy elmondjam a velem szemben ülőnek, hogy milyen kezelések várnak rá, milyen mellékhatásokra számíthat, és a tapasztalatom szerint, ily módon könnyebben értik meg, fogadják el azt, amit az orvos mond nekik, avat be mindennapjaiba az orvos. Szerinte valószínűleg emiatt nyerte el a számára kitüntető „Mindennapi hős” címet az emberektől. Meghatódott nagyon attól, hogy a betegei még erre is fordítottak energiát, voksaikat a legnagyobb elismerésnek tekinti munkáját illetően.

A betegeknek szükségük van rám, és kell az erő másnapra is

-Természetesen nem azt mondom, hogy mindig sikerül könnyen kezelni a napi történéseket, de mindig arra törekszem, hogy muszáj sikerülnie! Itt kell hagyni azt, ami itt van, és pont. Nem megy másként. A betegeknek szükségük van rám, és kell az erő másnapra is. Amikor hazamegyek, akkor család, meg hétvége van, három kisgyermekem, feleségem vár, vallja őszintén. Hozzáfűzi, patológus párjával, noha olykor természetesen szóba jön az orvosi munka, otthon inkább kerülik ezt a témát, és a családra figyelnek.

A felvetésre, hogy miért döntött hivatása mellett, úgy válaszol, a fizika miatt lett sugárterapeuta, ami mindig is nagyon érdekelte.

Napi munkája kapcsán részleti, úgynevezett onkoteam dönt a kezelésekről egy daganatos betegnél, amelyben több érintett szakterület képviselője vesz részt, így mások mellett onkológus, sugárterapeuták. Ők javaslatot adnak a kezelőorvos és beteg számára, ha sugárterápiára van szükség, akkor már időpontot is kapnak a betegek. Az első találkozás a beteggel akár egy órán át is eltarthat, majd a kezelést pontosan meg kell tervezni, aztán CT vizsgálat történik, mely alapján milliméter pontosan kiszámolják a sugárdózis eloszlatását a szervezetben fizikus kollégájuk segítségével. A kezelés több hétig tart, naponta kis dózist kapnak a betegek a kezelésen, amely CT vizsgálathoz hasonlítható. Mindemellett a kezelés alatt álló betegeik állapotát követik, adott esetben kezelik a problémákat, a kezelés végén zárójelentést készítenek, és a beteget legalább egy kontrollvizsgálatra visszarendelik, ha kell, további vizsgálatot is javasolnak nekik.

Dezső Árpád sugárterapeuta: Tudatos cselekvést követel az élet szakmában, hivatásban, magánéletben egyaránt Fotó: Penovác Károly

-Mennyire van tele sikerrel ez a pálya? Nagyon, szögezi le Dezső Árpád. Úgy fogalmaz, sajnos mindenkit nem lehet meggyógyítani, de alapvetően gyógyítható az a daganatos beteg, ahol nincs áttét. Ilyenek például a nem előrehaladott, áttét nélküli emlő-, és prosztatadaganatok, a vérképzőszervek betegségei közül is több gyógyítható már, ha időben elkezdődik a kezelés.

Az élet egy lehetőség

Az orvos legemlékezetesebb sikeréről felidézi, egyik betegének az agyában alakult ki a daganat, nála csak sugárkezelést lehetett alkalmazni, és végül meggyógyult. -A nagyon negatív dolgok mélyebb nyomot hagynak az emberben, szögezi le. -Amikor egy fiatal nőbeteg ágyánál ott állt két kisgyermeke, és mindenki tudta, hogy az asszonynak néhány hete van hátra, hát az nagyon kemény dolog, és megviseli az embert! –fogalmaz a radioonkológus. Közli aztán, számára a legapróbb siker is nagy eredmény, nagy érték: egy gyógyíthatatlan betegség előrehaladott stádiumában sokszor apróságokért nagyon hálás az ember, például egy fájdalomcsillapítással meg lehet váltani a világot. Ha adott esetben az orvos a beteg életminőségén tud javítani, az már nagyon jó!

-Hogyan tekintek az életre? Az élet egy lehetőség, szomorú, hogy ezzel sokan nem élnek. Ha valaki naponta veszi a fáradtságot, és küzd érte empátiával, lelkiismerettel és toleranciával, akkor az élet minden pillanatát tudja élvezni, mert a nehézségeken túl lehet jutni. Tudatos cselekvést követel az élet szakmában, hivatásban, magánéletben egyaránt, az ember így lelkileg is egyensúlyban marad, erősebb lesz a stresszel szemben, és ily módon jobb eséllyel megelőzhetőek a betegségek, köztük a daganatos betegségek is. Jótékony hatású, ha az ember odafigyel arra, mit eszik, és sok zöldséget, gyümölcsöt, és kevés zsíros ételt fogyaszt, mellőzi a káros szenvedélyeket, valamint rendszeres mozog, sportol. Utóbbi a daganatos betegeknél önmagában is javítja a prognózist. -Az életben nemcsak az a lényeges, hogy meddig él valaki, hanem legalább ennyire fontos, hogyan, milyen minőségben él!

A sugárterapeuta orvos családjától, rokonoktól és barátoktól kap energiát, közöttük töltődik. Legfőbb célja az életben egyfelől az, hogy egészségben, boldogságban nevelhesse fel feleségével együtt gyermekeiket. Másrészt mindig is jelenlegi munkáját szeretné végezni, ha ismét döntenie kellene, akkor megint ezt választaná, és ismét visszajönne Németországból, ahol éveken át dolgozott, és kitűnő tapasztalatokat szerzett.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!