Mátyás címeres kályhája

2018.11.05. 20:00

Egyedi hangulatú, fenntartható látványossággá válik a Kinizsi-vár

A nagyvázsonyi vár turisztikai célú fejlesztése a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajlik. Az épület több mint egymilliárd forint európai uniós forrásból újul meg. A vár  infrastrukturális és turisztikai fejlesztésének elemeit a Közéleti Kávéház keretében mutatták be.

Molnár Sándor

A vár belső terei is látványosan megújulnak a beruházás során

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Reményi Antal Rendezvényházban október 24-én megtartott rendezvényen Fábry Szabolcs polgármester köszöntője után Virág Zsolt miniszteri biztos ismertette a projekt főbb elemeit, majd kötetlen beszélgetés keretében folytatódott a rendezvény.

A középkori vár fejlesztésének célja az emblematikus épület történeti tereinek rekonstrukciója és a korabeli életet bemutató kiállítás tartalomfejlesztése, a várat, a vár urát, Kinizsi Pált és úrnőjét övező legendák bemutatása, valamint a turisztikai szolgáltatások bővítése és egyedi turisztikai élményelemek kialakítása, amely a látogatók számára a kulturált pihenést, ismeretszerzést és a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja.

A vár belső terei is látványosan megújulnak a beruházás során Fotó: Molnár Sándor/Napló

A várban a nyugati és az északi palota épületének, valamint a belső kaputorony falainak magasításával az egykori épületek földszinti terei rekonstruálásra kerülnek, az emelet helyiségei építészeti részletekkel és térrekonstrukciós elemekkel visszaidézhetők. A belső udvart övező épületszárnyak emeleti helyiségeit a visszaépített árkádíves loggián keresztül lehet majd megközelíteni. A várat kitakaró, elavult pénztárépület elbontásra kerül, és a benne lévő funkciók átkerülnek a már meglévő kirendeltségi épületbe. A várhoz tartozó épületben kialakítanak egy ajándékboltot, kávézót és a vendégek részére vizesblokkot (akadálymentes mosdóval).

A tervezett átalakítás a belső tereket, a tetőteret és az épület főhomlokzatát érinti. A funkciók elhelyezésekor fontos szempont volt a meglévő, kialakult belső elrendezés megőrzése. A tetőtér részleges beépítésével lehetővé válik a várjátékokban részt vevő szereplők számára öltöző és vizesblokk kialakítása. A Kinizsi-vár turisztikai fejlesztése során megtörténik a vár történeti tereinek rekonstrukciója, újabb fedett terek jönnek létre, és innovatív, egyedi módon, élményszerűen (például makettek, holografikus ábrázolás, különböző multimédiás eszközök, megfogható, kipróbálható tárgyak, több érzékszervre ható megoldások segítségével) kerül bemutatásra a vár története, a várhoz kapcsolódó megtörtént események és legendák (mindenekelőtt Kinizsi Pálról), a pálos rend szerepe Nagyvázsonyban, a korabeli élet jellemzői. A lakótoronyban megújulnak, számos új (replika) bútorral és tárggyal gazdagodva az enteriőrök. A tervek szerint vetítőterem, múzeumpedagógiai helyiség, a várkápolnával kiegészülő rendezvényterem – melynek dísze a rekonstruált Mátyás-címeres kályha lesz – és szabadulószoba is kialakításra kerül. A lakótorony tetején az előzetes tervek szerint kilátópont létesül.

A fejlesztés eredménye egy komplex, egyedi atmoszférájú, versenyképes és fenntarthatóan üzemeltethető turisztikai attrakció lesz, elősegítve a látogatók körének bővülését, a településen és a régióban tartózkodó turisták tartózkodási idejének és költésének növelését, a szezonalitás mérséklését – tájékoztatta munkatársunkat a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!