Kiállítás

2024.05.17. 16:00

Balatoni hangulat festményeken

Irázi-Ökrös Géza festőművész Visszaemlékezés című életmű-kiállítását lehet látni Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában, amit Molnár Judit önkormányzati képviselő, az értéktár bizottság elnöke nyitott meg nemrég. Az eseményen részt vett Bóka István polgármester is.

Kovács Erika

Irázi-Ökrös Géza festőművész, Molnár Judit bizottsági elnök és Kosler Zoltán hivatali irodavezető a megnyitón Fotó: Kovács Erika

– A művész a festészeti alapok megismerését a Füredi Műhelyben kezdte. Később a Veszprémi Képzőművészeti Szabad Iskolába járt, ahol mestere volt mások mellett Vágfalvi Ottó festőművész. Sokat segített művészete formálódásában Bognár Zoltán művésztanár is. 1978 óta vesz részt városi, megyei és országos kiállításokon – beszélt Molnár Judit az alkotóról. Hozzátette, Irázi-Ökrös Géza számtalan díj, elismerés tulajdonosa, megkapta egyebek mellett a Veszprém megyei nívódíjat, díjazták több országos pályázaton, elnyerte a Veszprém megyei Érdemérmet, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Művelődési Intézet nívódíját. Irázi-Ökrös Géza számos önálló és kollektív tárlaton mutatkozott be hazánkban és külföldön egyaránt. Többek között Balatonfüreden, Veszprémben, Szolnokon, Debrecenben, Kecskeméten, Budapesten, külföldön Hollandiában és Finnországban is. Művei megtalálhatóak belföldi és külföldi vásárlások nyomán Magyarországon kívül Németországban, Finnországban, Norvégiában, Svédországban és Franciaországban. – Miután több mint 50 éve él városunkban, a Balaton közelségében, az ezerarcú tó fényei, színei, az évszakok változása, a pannon vidék tájképek festésére inspirálta. Festményei mégis többek egyszerű tájképeknél – fogalmazott Molnár Judit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában