Olimpia 2020

2021.08.02. 11:07

Legyőzte a svédeket, negyeddöntőben a magyar válogatott!

A női kézilabdatorna csoportkörének utolsó fordulójában a magyar válogatott Svédország ellen lépett pályára. A már biztosan csoportelső svédek nem tudtak felpörögni, de ezt nem bántuk, mert remek játékkal, jó kapusteljesítménnyel nyertünk, és bejutottunk a legjobb nyolc közé, ahol Norvégia lesz az ellenfél.

Tokio 20210802 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 női kézilabda csapat Magyarország Svédország mérkőzés Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

Miután a korábbi meccseken a franciák legyőzték Brazíliát, az oroszok meg Spanyolországot, egyszerű volt a képlet: meg kellett vernünk a már biztos csoportelső és továbbjutó Svédországot, és akkor megvan a nyolc közé jutás. Nagy kérdés volt, a svédek hogyan kalkulálnak, pihentetik-e esetleg valamennyit a kulcsjátékosaikat.

Nálunk erről szó sem lehetett, az előző találkozóhoz hasonlóan Tomori Zsuzsanna kezdett jobbátlövőben, míg Vámos Petrát cseréltük védekezésben Háfra Noémire.

Nagyon figyelnünk kellett a svédek nagy lövőire, és elöl sem szórhattuk el felelőtlenül a labdákat, mert a skandinávok rendkívül jól indulnak.

Bosszantó volt, hogy több ígéretes helyzetünk is kimaradt az elején, mert hátul egyébként stabilan álltunk a lábunkon. Lukács Viktóriának szerencsére nem ment el az önbizalma az első sikertelenebb kísérletek után, és Háfra is jól találta meg a réseket, a túloldalon a korábbi érdi Jamina Roberts gyorsasága okozott kellemetlen pillanatokat, ennek ellenére irányítani tudtuk a meccset.

Bíró Blanka közel ötven százalékkal védett a félidő első felében, alaposan megtámogatva a kapuból a csapatot. A védekezésre ettől függetlenül sokáig nem lehetett panasz, megvoltak a kért kilépések, így felállt fal ellen nem tudtak olyan hatékonyan játszani a svédek. Egyedül Jenny Carlsonnal nem bírtunk, aki átlövésből és betörésből is eredményes volt, míg nálunk Márton Gréta használta ki a helyzeteit a szélről. A játékrész második részében aztán felgyorsították a támadásaikat a svédek, és rendre megtalálták az üres embert, de ekkor még tartani tudtuk a két-három gólos előnyünket. Amint azonban jöttek elöl a technikai hibák, majd abból nem értünk vissza a svéd indításokkal, egy négyes sorozattal fordított az ellenfél, de a szünetben újra döntetlenre álltunk.

A pihenő után megismétlődött a meccs eleji forgatókönyv, megvoltak a labdaszerzések hátul, tudtunk könnyű gólokat szerezni, ugyanakkor kimaradó ziccerek és hetes miatt is bosszankodhattunk.

Ezzel együtt újra előnybe kerültünk, és ezúttal háromnál sikerült hozzátenni a negyediket is. Tomas Axnér hét perc után elégelte meg, hogy csapata képtelen volt betalálni, de a svédek az időkérése után lábon lőtték magukat. Tomori mindkét kapu előtt tanárian játszott, de a rendkívül harcos Helembai Fanny is több labdát szerzett mellette védekezésben.

Már hattal vezettünk, amikor majdnem tíz perc elteltével először betaláltak a svédek, utána azonban megint elkövettünk több butaságot, amelyekből Nathalia Hagmanék indításos gólokat szerezhettek, pillanatok alatt megfelezve a különbséget.

Vámos lélektanilag jókor talált be, egy az egyben viszont nem tudtuk tartani Robertset. Szerencsére a svédek sem tudtak maximálisan koncentrálni, viszont nagy segítséget kaptak azzal, hogy a 49. percben piros lappal kiállították Tomorit. Innentől minden gólnak és támadásnak jelentősége volt, minimálisra kellett csökkentenünk a hibáink számát. Nyolc percen keresztül beragadt a 23–20-as állás, amelyről Szöllősi-Zácsik Szandra révén mi tudtunk elmozdulni.

Az utolsó öt percben háromgólos előnnyel gazdálkodhattunk, amely elégnek bizonyult, az utolsó percre fordulva Elek Gábor és Danyi Gábor már ölelkezett.

Bíró védése zárta le a meccset, 26–23-mal a negyedik helyen mentünk be a nyolc közé, ahol szerdán a másik csoportot megnyerő Norvégia lesz az ellenfél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!