Adásztevel

2017.02.22. 20:40

Fogópálinka nélkül nem működhet egy vérbeli disznótor

Adásztevel - Sváb hagyományokat felelevenítő disznóvágást szervezett az Adászteveli Német Nemzetiségi Önkormányzat. A helyiek már reggel útra keltek, hogy elhozzák az Ügyes névre hallgató, 140 kilósra hízott malacot.

Polgár Szilárd

A disznóvágást Németh Géza irányította, a megfelelő ízvilág kialakításáért pedig Major Zsolt, a nemzetiségi önkormányzat alelnöke volt a felelős. - Nemrég vendégségben jártunk gannai barátainknál, ahol részt vettünk a falu sváb disznóvágásán. Ezúton is köszönjük a hasznos tanácsokat, a tapasztalatcserét, valamint a szíves vendéglátást! - mesélte a Naplónak Németh József, az Adászteveli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

- Adásztevelen mi is a sváb disznóvágás hagyományait követtük, miszerint forrázzák a malacot, és nem perzselik. A reggeli ételekhez vásároltunk még májat. A disznó bontása és szétszedése után a máj mellett a sertés vérét is megsütöttük. Természetesen volt fogópálinka is, enélkül nem is működhetne a disznótor, mindenki szívesen fogadta az italt a hűvös reggelen. Sonkát, szalonnát és tepertőt azonban nem készítettünk, minden húsalapanyagot a töltelékbe raktunk - jegyezte meg jókedvűen a nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Németh Józseftől megtudtuk azt is, hogy töltelékből négyféle ízesítésű volt, így hagyományos véres hurkát és kolbászt, valamint bajor kolbászt és káposztás, sváb típusú kolbászt is készítettek. Emellett ebédre sütöttek még pecsenyehúst: karajt és oldalast.

- Ezúton szeretném megköszönni Fodor Béla polgármesternek és Somogyi Lászlóné alpolgármesternek a támogatását, a konyhai dolgozóknak az ételek elkészítésében nyújtott segítségüket. Az adászteveli sváb disznótorunkat jó hangulatú vacsora zárta a kultúrház nagytermében, ahová sok falubeli eljött. Mindenkinek nagyon ízlettek a toros ételek, a nap végére minden elfogyott. Bízunk benne, hogy jövőre még többen leszünk majd a sváb disznótoron - fogalmazott lapunknak nyilatkozva Németh József.

Az ízletes étkek elfogyasztása után a helyiek hangulatos diszkót tartottak, melynek során késő éjszakáig táncolhatták le a nap közben felszedett plusz kalóriáikat az adászteveliek.

Az adászteveli közösségi disznóvágás alkalmával sonkát, szalonnát és tepertőt nem készítettek, minden húsalapanyagot a töltelékbe raktak. Töltelékből négyféle ízesítésű volt, így hagyományos véres hurkát és kolbászt, valamint bajor kolbászt és káposztás, sváb típusú kolbászt is töltöttek. Emellett ebédre sütöttek még pecsenyehúst: karajt és oldalast



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!