Ajka

2011.06.16. 14:01

Megemlékezés és könyvismertetés Ajkán

Bóday Gábor bányaigazgató volt az, aki a II. világháború végén megakadályozta a bányák felrobbantását. Neve "fényes betűkkel, jeles tettekkel" íródott az ajkai szénbányászat történetébe.

Sipos Ottó Tibor

A Bódéért Hagyományőrző Egyesület 2011. június 20.-án (hétfőn) 15.30-kor megemlékezést és koszorúzást tart Bóday Gábor bányamérnök, bányaigazgató emléktáblájánál (Bóday Gábor u., kenyérgyári körforgalom).

Bóday Gábor (Czekelius Günther) 1897. június 15.-én Nagyszebenben született, 1989. június 28.-án halt meg Budapesten. 1924-ben került Ajkára, az Ajkai Köszénbánya Rt.-hez, ahol először gépészeti üzemvezető, majd bányaigazgató 1928-1947 között. 1947-ben a fővárosba, a Magyar Állami Bányák Központjába került. Komlón dolgozott 1947-1958 között. Nyugdíjasként a Szabadalmi Hivatalnál szakfordítóként tevékenykedett, különböző szakfolyóiratokba publikált. Elismert szakember, szerette munkáját, szerették munkatársai, munkásai, akire mindig szívesen emlékeznek az ajkaiak. Neve  "fényes betűkkel, jeles tettekkel" íródott  az ajkai szénbányászat - Ajkacsinger, Bódé, Ajka város - történetébe.

A megemlékezést és koszorúzást követően 16.00 órakor Bódén, a régi Közösségi Házban (Dózsa György u. 11.) Tomózer József ajkai helytörténeti kutatató mutatja be: "Csingervölgy története, csingervölgyi történetek" címmel megjelentetett könyvét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!