Ajka

2013.01.10. 10:37

Egy nap, melyen még a harangok is sírtak

A Bányász himnusz dallamát hátukon hordozzák a bakonyaljai hegyek, akkordjai a bányászokra, hősökre és áldozatokra is emlékeztetnek.

Sipos Ottó Tibor

1909. január 14., csütörtök reggelén hat órakor vagy kétszázan szálltak le Ajka-Csingervölgy kőszénbányájának Ármin tárnájába.

"Néhány órányi munkavégzés után a bányászok füstszagot éreztek, azonnal elkezdték kutatni a füst okát, mely egyre erősödött, elárasztotta a tárnát, látni is alig lehetett, pillanatok alatt elviselhetetlenné vált. Rohantak a felvonógéphez, megadták a vészjelet, s a felvonó elkezdett munkálkodni. Vagy néhányszor járt a felvonógép már, mire egyszer csak elakadt, nem működött. A gép működése azért szűnt meg, mert a reája rohanó menekülő szegény munkások útközben a felvonógépen elájultak, s a felvonó rámája közé estek. Ettől a gép működése megszűnt. A felvonó közelében lévő munkások mind odavesztek, így ötvenöt életerős, családos munkás lett a bányatűz áldozata. Dr. Löbl Gyula többször megpróbált leszállni a bánya mélyébe, negyedszerre sikerült, ám kis híján ő is odaveszett, a mentésben résztvevő bányászok ájultan hozták a felszínre." – így számolt be többek között a borzalmas tragédiáról 1909. január 17-én a Huss Gyula szerkesztésében megjelenő Somlyóvidéki Hírlap.

Ezen a napon Kislőd öt, Városlőd kettő, Ajka öt, Berénd kettő, Ajkarendek egy, Úrkút hat, Csingervölgy-bányatelep huszonnégy, Bódé nyolc bányászéletet veszített.

Voltak e napnak névtelen és nevesített hősei, akik minden tőlük telhetőt megtettek társaik megmentéséért.

"A 39.157. sz. Ő császári és apostoli királyi fensége folyó évi április 2-án kelt legfelsőbb elhatározásában Riethmüller Károly bányaüzem-vezető felügyelőnek a Ferenc József-rend lovagkeresztjét, Dr. Löbl Gyula társpénztári orvosnak a koronás érdemkeresztet, Klupák Miksa felmérőnek az arany érdemkeresztet, s végre Kázmács János és Tróbert Ferenc felvigyázónak a koronás ezüst érdemkeresztet a legkegyelmesebben adományozni méltóztatott" – ismertette a döntést Jaruszek János kir. ügyész Budapesten, 1910. május 1-jén keletkezett leiratában. (A Padragi Bányász Hagyományőrző Kör gondozásában megjelent, Nagy Lajos: Az ajkacsingeri siralomvölgy. 2009.)

Horváth Károly és Poór András a Bódéért Hagyományőrző Egyesület nevében koszorút helyezett el a bódéi áldozatok síremlékére. (2012.12.02)

Ezen a napon még a harangok is gyászoltak. Amikor mostanság naponta felcsendül az ajkai római katolikus templom, valamint a Csinger-patak völgyébe simuló kápolna tornyából a harangjáték, s a Bányász himnusz dallamát hátukon hordozzák a hegyek, akkor az ajkai iparmedence bányászatára, bányászaira emlékeztetnek, egykori hősökre, áldozatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!