Ajka

2013.03.07. 18:03

A bűz csak nyitott ablaknál elviselhető

Mondják, hogy rossz szomszédság török átok. Hogy ez mennyire így van, azt csak az tudja igazán, aki tapasztalta. Nagy Gyula bácsi és szomszédai kiveszik a részüket belőle nap mint nap.

Tóth B. Zsuzsa

Az idős ajkai férfi egy társasházban él, a lépcsőházon 12 másik családdal osztozik. Ez nem is lenne baj, ha egyetlen egy nem lógna ki a sorból. Csakhogy a földszinten egy tulajdonos olyan körülmények között él, hogy azt már nem tudják tétlenül nézni a többiek. Gyula bácsi a közös képviselő, így pláne szívén viseli a problémát, de folyton falakba ütközik.

- Ismerem a Zsoltit, az édesapjával együtt is dolgoztam. Sajnálom szegényt, segíteni szeretnék rajta, mert behajtani már nem lehet ott semmit. Rendes ember volt, de valahogy lecsúszott. Két fiatal lány is lakik nála, nem a gyerekei, nem tudni, kik azok. Úszik az adósságokban, kikötötték már nála a vizet, meg a villanyt, a fűtése is csak azért működik, hogy el ne fagyjon a vezeték, ami a lépcsőház többi lakójának is adja a hőt. Borzasztó, ami abban a lakásban van. Egy vödörbe végzik a dolgukat, aztán kiöntik az udvaron a bokrok alá. Nyáron meg egyenesen oda járnak dolgukat végezni, A szomszédban meg iskola van, képzelheti! Még ide, a harmadik emeletre is feljön a bűz, ki tudja, mióta nem is takarítottak. Áll a szemét halomban, nincs se bútoruk, semmijük. Segélyből élnek - mondja Gyula bácsi és előveszi az iratokat. Ugyanis ezzel a problémával megkereste már az ÁNTSZ-t is, ahol azt válaszolták, hogy nem az ő kompetenciájuk, a katasztrófavédelemhez forduljon.

A tűzoltóparancsnok levelében az áll, hogy a lakásban talált állapotok a tűzvédelmi szabályokkal ellentétesek. Ahogy írják, kimentek a helyszínre, a lakás egyes helyiségeiben térdig áll a lom, a konyhapulton a szemét, a padlón a cigarettacsikk rengeteg. A fürdőben éghető szemét van, további intézkedés szükséges.

- De kitől? - kérdi Gyula bácsi, aki az önkormányzattól is próbált segítséget kérni még 2010-ben. Onnan azt a választ kapta, hogy levélben utasította a jegyző az érintettet, hogy tegyen rendet az ingatlanban, az önkormányzatnak ugyanis nincs joga közbenjárni. Gyula bácsi szerint a leveleket ki sem bontja Zsolt, mindegy, hogy ki és mit ír neki. Végrehajtás alatt van a lakás, de csak a közös költség tartozása több, mint egymillió, nem beszélve a közművek felé való tartozásról. Ki sem jön a végrehajtó, kinek kéne így egy lakás, ami jó, ha kétmilliót ér?

- Viszont így nem tud a ház bekapcsolódni a panel programba. A Zsolti dohányzik, a lakás tele van tűzveszélyes anyaggal, nem hiányozna egy tűz a háznak. Csak ártanak mindenkinek, előfordult, hogy a lépcsőházat eláztatták, a fene tudja, honnan loptak vizet hozzá. Nem tudom már, hogy hova forduljak, mit lehetne tenni, mindenki elutasít - mondja az idős közös képviselő, miközben lekísér Zsolt lakásába.

Az ütött-kopott ajtót az 54 éves férfi nyitja ki. Nem tiltakozik a nyilvánosság ellen, de a fényképeken nem akar szerepelni. A kérdésekre ímmel-ámmal, szűkszavúan ugyan, de válaszol. A lakásban leülni sehova sem lehet, nem mintha akarnánk. A bűz csak úgy elviselhető néhány percig, hogy a kellemes tavaszi időben nyitva vannak az ablakok. Igaz, a koszos üvegek egy része már rég kitörött. A tapéta szürke, a padló rémes, a polcokról zacskók lógnak le, a dülöngélőnek tűnő szekrényekben ruha halmok.

Az ajkai Nagy Gyula hiába közös képviselő, meg van kötve a keze, amikor egy nehéz sorsú lakón akar segíteni(Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Nem járunk térdig a szemétben, de elég nagy a rendetlenség és fejvesztve menekülnénk, ha itt valaki eldobna egy csikket. Pedig a konyhában nem hogy gázpalack, de tűzhely és jószerével bútor sincs. A fürdőszobában se kád, se mosdó, csak pár vödör, félig tele bűzlő valamivel. Jobb, ha nem érünk hozzá semmihez.

Zsolt lazán válaszol: igen, vécé helyett vödröt használnak, aztán kiviszik a tartalmát az udvarra. Fürdeni a Máltai Szeretetszolgálathoz jár. Panaszkodik, hogy nincs munkája, 22 ezer forint szociális segélyből él, abból nem telik semmire, a csekkek meg csak jönnek sorba.

- Miből fizessek? - kérdi. Szemmel láthatóan egészséges, valami alkalmi munkát végezhetne, de nem szól semmit, csak megvonja a vállát a kérdésre. A lányok a szobában egy szakadt matracon vihognak, nem akarnak beszélni. Helyesek, igazán jobb sorsot érdemelnének, ha nem is tudjuk, mit csinálhatnak... Zsolt azt mondja, nem rokonok, ismerősök csak. Aztán mikor végre kimenekülünk a büdös lakásból, még utánunk szól:

- Azt írja meg, hogy a felső szomszédnál folyton rohangál a gyerek a lakásban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!