Ajka

2013.03.19. 13:09

Folyamatos a fejlesztés a somlóvásárhelyi iskolában

Folyamatos fejlesztés alatt áll Somlóvásárhely általános iskolája, hogy megfeleljen a növekvő igényeknek.

Tóth B. Zsuzsa

A pillanatnyilag nyolc osztályos intézmény ősztől akár két párhuzamos első osztályt is indíthat, hiszen addigra három tanteremmel kibővül, a gyerekek létszáma pedig itt nem csökken. A beruházást a kármentő alapból finanszírozza a település. Az iskolában négy évvel ezelőtt bevezették az egész napos oktatást felmenő rendszerben. Mivel kilenc településről 98 bejáró diák érkezik ide, a gyerekek oktatása, felügyelete a menetrendhez igazodik.

Folyamatos pedagógusi jelenlét mellett utaznak a menetrendszerinti járatokkal, illetve iskolabusszal. Az intézmény nyiltva tartása szintén az utaztatáshoz igazodik. A gyerekek napi háromszori ellátást kapnak az iskola konyháján, amely helyben van.

Első osztálytól rendszeres, heti egy órás nyelvoktatásban részesülnek a kicsik, választhatnak a szülők az angol és a német nyelv között. Negyedik osztálytól heti három órában tanulnak idegen nyelvet. A kerettantervben a szabadon felhasználható órák terhére informatikát oktatnak. A 171 diákkal nagyjából tele van az iskola, 18 és 28 fő közöttiek az osztálylétszámok, várhatóan 20-22 első osztályos lesz szeptembertől. Addigra az intézmény kis épülete megújul, az egykori szolgálati lakás helyén megfelelően felszerelt szaktantermeket alakítanak ki.

 

A somlóvásárhelyi iskolában nincs létszámhiány. A képen az első osztályosok láthatóak Ferenczy Orsolya tanárnővel (Fotók: Tóth B. Zsuzsa)

Már ebben a tanévben is bővült az intézmény, szintén három teremmel az óvoda épületének tetőterében. A kármentő alapból finanszírozott, húsz milliós, önerős beruházásnak köszönhetően az alsó három osztály külön épületben, a lehető legjobb körülmények között tanul. Könnyebb így enyhíteni a legkisebbek számára az óvodától való elszakadást. A tantermek mindegyike számítógéppel felszerelt. Új a bútorzat, de még mindenhol adott egy nagy szőnyeg, ahol játszhatnak, pihenhetnek a gyerekek.

Az intézményben szinte mindegyik tanterem interaktív táblával felszerelt már, az iskola harminc számítógéppel rendelkezik. Havonta kiadják az iskolaújságot, a szakkörök, délutáni elfoglaltságok között pedig nagy hangsúlyt fektetnek a sportra, táncra, rajzra, kézműves foglalkozásokra. Mostantól még a lovaglás is a lehetőségek között szerepel, valamint járnak színházba, kirándulásokra. A gyerekeket 13 tanulócsoportban 16 pedagógus oktatja, száz százalékos a szakos ellátottság. Az intézmény jó kapcsolatot ápol a szülőkkel, akik mindenben az iskola segítségére vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!