Ajka

2013.03.13. 18:44

Őszintén a szervátültetésről

Az ajkai műveseállomás transzplantációs kompetens nővére, Majerné Szabó Mónika a szervátültetés legfontosabb tudnivalóiról tartott előadást a Bánki iskola 11. osztályos gépész tanulóknak.

Tóth B. Zsuzsa

A különleges téma szemmel láthatóan érdekelte a fiatalokat, akik megtudhatták, hogy egy esetleges agyhalál esetén nem a családtagok döntenek a beteg rokon szerveit illetően, sőt. Amennyiben a beteg korábban nem tiltakozott háziorvosa vagy közjegyző előtt ez ellen, a magyar jogrend feltételezi, hogy ilyen helyzetben odaadja szerveit. Ezért a hozzátartozók felé csupán tájékoztatási kötelezettsége van a kórháznak, de a rokonok nem tilthatják meg az szervadományozást.

Más a helyzet, ha valaki egészségesen szeretné átadni például egyik veséjét. A szervadó nem tudhatja meg a szervet kapó személy adatait és csak szigorú feltételek mellett, közeli vérrokonnak, vagy érzelmi rokonnak adományozhatja szervét. Hazánk a tavalyi próbaévet követően hamarosan az Eurotranszplant országai közé tartozhat, ez jó hír a szervekre várók számára.

 

Majerné Szabó Mónika a szervátültetés legfontosabb tudnivalóiról tartott előadást a Bánki iskolában (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


Pillanatnyilag hazánkban csak vesére több, mint kilencszázan várnak. Egyre nő a szervátültetettek száma és egyre több a fiatal a várólistán. Mónika szerint azonban megelőzhető a probléma, ha odafigyelünk arra, hogy egészségesen étkezzünk, sokat mozogjunk, melegen öltözzünk, védve derekunkat is.

Tapasztalata szerint ezek az intelmek hatásosak még a középiskolások körében is. Eddig hatvan csoport előtt tartott előadást ebben a témában. Tizenéves diákok és felnőttek tudhatták meg tőle a szervátültetés témájával kapcsolatos legfontosabb ismereteket, Ajkán, Pápán, Szombathelyen.

Hangsúlyozza, hogy minderről az ország összes középiskolájában, valamint például a civil szervezetek tagjai és más érdeklődők előtt is fontos lenne beszélni, sok ugyanis a fehér folt a témával kapcsolatban. Mindehhez azonban sok munkatársának kellene hozzá hasonló módon önkéntes munkát vállalni. Ennek valószínűleg nem lenne akadálya megfelelő érdeklődés esetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!