Ajka

2013.04.03. 10:40

Ajka kevesli a konszolidációt

A város az egy főre eső ipari adót figyelembe véve mindössze 42 százalék adósságkonszolidációban részesült. Erről a település polgármesterének az a határozott véleménye, hogy politikai döntés született.

Varga Domokos Péter

Schwartz Béla elmondta, a számítás alapja a gazdasági társaságok 2012-es adóbevallása volt, melyet a lakosságszámmal elosztottak. Minél nagyobb lett az egy főre eső adóbevétel, annál kisebb volt a visszatérítés százalékos aránya. A megyei városai közül például Veszprém 70, Tapolca 65, Várpalota és Pápa 60 százalékos konszolidációban részesült. Mikor Ajka egy főre eső adóbevételét kiszámították, akkor abban még szerepelt a Mal Zrt. Ez a cég két éve nem fizet a városnak iparűzési adót, és most már, a felszámolás februári elrendelése után nem is fog fizetni.

A Belügyminisztériummal folytatott tárgyalások során a város kérte, hogy ne a bevallást, hanem a tényleges befizetést vegyék figyelembe, de a felvetésüket nem vették figyelembe. A valós helyzet alapján történő számítás eredményeként legalább 10 százalékkal magasabb visszatérítést kaptak volna. Az indoklásról semmilyen információt nem kaptak.

Lapunk is megkísérelt a döntés hátteréről és konkrét indoklásáról információkhoz jutni, ezért a Belügyminisztérium Sajtófőosztályához fordultunk. Levelünkre az alábbi választ kaptuk:

"Ajka város önkormányzatának adósságkonszolidációja a 2013. évi költségvetési törvény szabályozása alapján zajlik. Az állam az önkormányzat adósságállományának 42 százalékát vállalta át – a 2012. december 31-i adatok alapján közel 2,4 milliárd forintot –, amelyet az Államadósság Kezelő Központ Zrt. 2013. június 28-ig rendez. Az átvállalás mértékéről az önkormányzat 2013. február 28-án írta alá a megállapodást a belügyminiszterrel és a nemzetgazdasági miniszterrel."

Azaz továbbra sem tudni, a döntéshozók a Mal Zrt. esetében miért a bevallást, és miért nem a tényleges befizetést vették figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!