Ajka

2013.08.01. 17:03

Retró Árok party

A retró számítástechnika szerelmesei találkoztak nemrégiben Ajkarendeken: tizenötödször rendezték meg az Árok partyt.

Marton Attila

A három nap alatt érdekes előadások, kerekasztal-beszélgetések és koncertek hangzottak el. A rendezvény a kilencvenes évek végén elkezdett demoscene találkozókból nőtt ki, amelyek később összekapcsolódtak a helyi Commodore 64 klubbal is, mondta a Naplónak Guzslován Gábor, a találkozó főszervezője. (A demoscene egy nemzetközi számítástechnikai szubkultúra, képviselői digitális művészeti alkotásokat hoznak létre számítógépen.)

A szervezők idén kialakítottak egy retró játékbarlangot is, ahol nem csak klasszikussá vált játékokkal lehetett játszani – Commodore 64-en a Wizard of War, Nintendón a Super Mario, Atarin pedig elsősorban a Pac-Man volt a legnépszerűbb – hanem több régi gépet is kihelyeztek. Az érdeklődők megcsodálhattak egy Enterprise 128-at, egy ZX Spectrumot, valamint egy-egy Videoton és Philips játékgépet.

Három készülő játékot is megismerhettek a résztvevők: a különböző Commodore típusokra fejlesztett játékelőzeteseket magyar informatikusok munkáját dicséri. Az érdeklődés az elmúlt években folyamatosan nőtt, idén például több mint százan követték az online közvetítést a világ számos pontjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!