Ajka

2013.10.01. 07:53

Költözött az Őslény- és Kőzettár

Az őszi táj gyönyörű, érdemes útra kelni a családdal. Ajkán a Bányászati Múzeum Őslény- és Kőzettárát 1978-ban, a volt bányamentő állomás épületéből alakították ki.

Sipos Ottó Tibor

Meglehetősen szűk volt ez a hely, emellett sötét, hideg és nedves. Régóta keresték a megfelelő megoldást, hogy minél kulturáltabb körülmények között tudják bemutatni a látogatóknak ezt a nagyon értékes, tudományos igénnyel összeállított, több mint 1000 db-os gyűjteményt.

„Megfelelő pályázatok hiányában önerőből költöztettük át a kőzettár anyagát a Bányászati Múzeum új épületének két termébe. Hálásak lehetünk azoknak az önkéntes segítőknek, akik részt vállaltak ebben a kemény munkában. A „köveket” egyenként becsomagoltuk, címkéztük, dobozoltuk, majd az új helyen felállított tárlókba visszaraktuk. Kicseréltük az összes feliratot, megtisztítottuk a szemléltető eszközöket.” – tájékoztatott Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ szakmai igazgatóhelyettese.



- Az első termet úgy alakítottuk ki, hogy ott asztalok és székek is elférjenek, lehetővé téve rendhagyó iskolai órák, foglalkozások tartását. Itt találhatóak az egyes földtani korok legjellegzetesebb hazai és külföldi gyűjtéseiből származó kőzettípusok, és ősmaradványok. Itt kapott helyet a Hantken Miksa bányamérnök geológust bemutató kiállítás is. Ő volt az, akinek ajánlása alapján a kezdeti kutatások Ajkán eredményesnek bizonyultak, ezzel nagymértékben hozzájárult az ajkai szénbányászat kifejlődéséhez. Elsőként foglalkozott tudományos igénnyel az őslényi maradványokkal, kezdeményezte a mikroszkopikus őslények maradványainak felkutatását és leírását. A második teremben az ismert ásványosztályok jellegzetes szép kristályai láthatóak. Kiemeltük az Ajka térségében bányászott szén-, bauxit- és mangánkőzetek típusait, valamint az ajkai terület rétegsorát reprezentáló kőzeteket. Recsk, Gyöngyösoroszi, Rudabánya, az Erdélyi Érchegység és egyéb helyek kőzetei és ásványai tovább színesítik a látnivalókat. Szükséges és időszerű volt már az átköltöztetés. A központi épületben értékeiknek megfelelő teret kaptak a kiállított tárgyak, sokkal egyszerűbbé válik a teremőrök munkája is, hiszen a „kerítésen belülre” kerültek a tudományos szempontból felbecsülhetetlen kincsek.

Látogatóbarát lett ez a gyűjtemény egység, sokkal egyszerűbb lett a nagyobb csoportok fogadása. A gyűjtemény látogatható, fogadásra kész, az őszi Csinger-völgy gyönyörű, érdemes a családdal útra kelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!