Ajka

2014.10.26. 08:54

A bányasz hagyományok nyomában

A bazaltbányászattal ismerkedtek a Csingervölgyért Egyesület és a Borostyán Férfikar tagjai Celldömölkön október közepén.

Tisler Anna

A virtuális sétát tettek az egykori bánya helyszínén, és az idegenvezetőtől a bazaltbányászat kezdetéről, fénykoráról, a bányászok életéről munkakörülményeiről kaptak tájékoztatást.  A múzeumlátogatást fürdőzés követte, majd felkeresték az izsákfai temetőben a két éve elhunyt nyugdíjas bányász, egyesületi tag Dujmovics István sírját, mécseseket gyújtottak, majd elénekelték a Bányászhimnuszt. Gerencsér Hildától, a Csingervölgyért Egyesület elnökétől megtudtuk, 2008-tól minden évben felkeresnek egy bányászmúlttal rendelkező települést, megtekintik a bányászati kiállítást, tapasztalatot gyűjtenek, hogy más városok hogyan ápolják az emlékeket. Jártak már többek között Pécsen, Tatabányán, Recsken, Ausztriában. A korábbi években a szénbányászat történetét tanulmányozták, az idén a bazaltbányászatot, és szeretnének megismerkedni a kőolajbányászattal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!