Ajka

2017.03.17. 17:25

Cölöpleverés a bolgárkertben

Ajka - Közösséget épít és igényeket formál a bolgárkert, amelynek cölöpleverési ünnepségét március 14-én tartották a bódéi városrészben, az egykori Videoton pályán.

Tisler Anna

A területen a gyógynövény és gyümölcstermesztés mellett pihenni, sportolni és közösségi programokon részt venni vágyókat is várják majd. Bódén egykor bolgár származású kertészek termesztettek kiváló minőségű terményeket, innen a bolgárkert elnevezés.

Az ünnepségen Schwartz Béla polgármester kiemelte, hogy a város célja az igények felkeltése és a közösségi élet fellendítése.

A Bódén működő, a gasztronómiai és falusi élet hagyományait őrző Nosztalgia nyugdíjas klub vezetője, Szimeiszter Imréné és Gerencsér Hilda, a településrész önkormányzati képviselője beszédében a hagyományőrzés és a közösségépítés fontosságát emelte ki. A mostani bolgárkert megőrzi ezt a hagyományt, egy részén a közösségek és magánszemélyek termelhetnek. A program hamarosan indul, a tervek szerint ősszel már szüretelhetnek is.

Az ünnepségen Schwartz Béla polgármester, Varga Andrea szervező, Gerencsér Hilda és Szimeiszter Imréné Fotó: Tisler Anna

A sportolásra, rekreációra alkalmas helyet és a közösségi teret a közeljövőben alakítják ki.

A cölöpverés után időkapszulát is elhelyeztek, amelyben az ajkai spirituális közösségek egy, a hegyi kristályt, a bolgárkertet művelők őshonos növények magvait helyezték el. A közösségek egy pendriven hagyják az utókorra az ajkai fotókat. A város üzenetét Schwartz Béla helyezte a kapszulába, amelyet 100 év múlva bontanak fel az akkori bódéi lakosok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!