Ajka

2017.05.29. 15:34

Vesztett nyertesek

AJKA - Az egy lakosra jutó támogatási összeggel városunk az utolsó helyen végzett - mondta Horváth József alpolgármester, a megyei közgyűlés tagja.

Penk Tímea

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Horváth József szerint a város úgy nyert, hogy veszített. Az alpolgármester adatai a fideszes vezetésű városok előnyös szereplését mutatják: Pápa például 4,2 milliárd forintot nyert, így az egy lakosra jutó támogatás mértéke meghaladja a 137 ezer forintot, míg Ajkán ez az összeg a 11 ezer forintot sem éri el.

- Az elbírálás menetét nagyfokú titoktartás, valamint a nyilvánosság és az ellenzék teljes kizárása övezte, érdemi egyeztetés nem történt - állította Horváth József. Hozzátette, Ajka 14 pályázatot nyújtott be közel 3 milliárd forintra, de csak két sikeres pályázatról kaptak értesítést nem egészen 310 millió forint értékben.

- A döntés-előkészítő bizottság tagja volt Polgárdy Imre fideszes közgyűlési elnök és a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A megyei közgyűlésnek visszaküldött döntési javaslatban az ajkai pályázatok nagy része nem szerepelt a nyertesek között, ezt szavazták meg a fideszes képviselők - mondta az alpolgármester, aki a szavazás technikai menetét sem tartotta elfogadhatónak: vakon döntöttek a kódszámmal előterjesztett pályázatokról, ezért nem vettek részt az MSZP-s képviselők a szavazásban. Az alpolgármester visszautasította Fenyvesi Zoltánnak, a megyei közgyűlés alelnökének a feltételezéseit, azaz Horváth József nem Schwartz Béla utasítására maradt távol a szavazástól.

- A megye nem támogatta az ajkai pályázatokat. Nem igaz, hogy minden pályázatra külön-külön lehetett volna szavazni. Valótlan állítás az is, hogy a városvezetés érdekérvényesítő képessége is hozzájárult a pályázatok sikertelenségéhez - hangsúlyozta az alpolgármester, aki szerint a támogatást nem Schwartz Bélától, hanem az Ajkán élő polgároktól vonják el.

A Fidesz Ajkai Szervezete az alpolgármester által elmondottakra úgy nyilatkozott, hogy a város által beadott TOP-pályázatok eredménye nyilvános. Cáfolták Horváth József azon állítását, hogy a Veszprém Megyei Önkormányzat nem támogatta Ajka pályázatait és a döntésekről nem egyenként történt szavazás, hiszen a megyei ad hoc bizottság átruházott hatáskörben minden nyilvánosságra hozott ajkai pályázatot támogatott, a pályázatokról egyenként szavazott, a bizottságnak pedig tagja az MSZP frakcióvezetője is. Polgárdy Imre ezeket a határozatokat képviselte a döntés-előkészítő bizottságban, a megyei közgyűlés csak egyetértési jogot gyakorolt. Az ajkai Fidesz-csoport úgy véli, aki nem vesz részt a szavazásban, az nem is szavazhat igennel, így nem támogatja Ajka pályázatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!