Ajka

2017.05.05. 15:30

Graffitiztek a fiatalok napján

Ajka - A graffiti önkifejezés, kellemes szabadidős tevékenység, a cél az, mint más művészeti ágaknál: hogy megmutassuk magunkat, minél szélesebb kör láthassa, amit létrehoztunk, fogalmazta meg a budapesti graffitis, aki művésznevén, Bariként mutatkozott be.

Tisler Anna

A harmadik alkalommal megrendezett fiatalok napja egyik programjaként a szervezők által meghívott graffitisek alkottak az extrémsportpálya melletti zajvédő falra. Bari négy barátjával érkezett. A világhálón is hirdetett eseményre egy ismerőse hívta fel a figyelmét.

Bari a mintákat fekete festékkel vitte fel a falra, telefonján nézte az előre megrajzolt képet. Kérdésünkre elmondta, hogy Magyarországon is a nyugati irányzat a menő. Sokáig tartotta a kapcsolatot bostoni graffitisekkel. Budapesten is találkozott amerikai rajzolókkal, akikkel tapasztalatot cserélt. A magyarok közül is többen jártak külföldön tapasztalatot szerezni, de anyagi okok miatt ezt nem mindenki engedheti meg magának.

 

Az ismertebb graffitisek a vonalvezetésről, a formákról, a színekről megismerik egymás képeit.

- Én nem tartozom is ismertebbek közé - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy őt meg tudja-e ismerni a néző.

Megtudtuk, az utóbbi időben megfogyatkozott a graffitisek száma, ugyanis a festhető falfelület is egyre kevesebb. Épületre, hidak, aluljárók falaira csak a tulajdonos beleegyezésével lehet festeni, anélkül az rongálásnak számít. Az pedig távol áll az igazi rajzolótól, aki nem kárt okozni akar, hanem kifejezni önmagát. Az alkotók azért jöttek örömmel Ajkára festeni, még úgy is, hogy annak reggel korai kelés és három óra utazás volt az ára, mert itt legálisan, az önkormányzat által engedélyezett területen festhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!