Ajka

2015.02.20. 17:58

Az én gyerekem nem lehet drogos...

Megrendítő történeteket meséltek a noszlopi rehabilitációs központ lakói csütörtökön a Fekete-Vörösmarty iskola aulájában. Két értelmes és értékes fiú számolt be drogkarrierjéről.

Penk Tímea

A különleges drogprevenciós programon az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársa, Molnárné Bodor Ida rendőr őrnagy, bűnmegelőzési tanácsadó köszöntötte a vendégeket, majd Hubainé Lipp Katalin, az Alkohol-Drogsegély Ambulancia munkatársa ismertette a szenvedélybetegség típusait és a drogkarrier fázisait. Elhangzott, hogy a kémiai szereken kívül a viselkedésben megnyilvánuló függőség is létezik, ennek újabb típusai a kényszeres kézmosás, fogfehérítés vagy vásárlás. A legális drogok között említette az előadó az alkoholon kívül a koffeint és a dohányt.

Vitainé Kulman Ibolya a noszlopi rehabilitációs intézet vezetője (Fotó: Penk Tímea)

Hazánkban tizenegy és fél éves a legfiatalabb gyerek, akit függőséggel kezeltek, tavaly közel ezer ellátott jelent meg. A fiatalok között végzett felmérések szerint a kíváncsiság, a közösséghez való tartozás, a felnőttség érzése, a feszültségoldás, a problémák elöli menekülés, illetve a rossz példa hatása vezetett ahhoz, hogy drogokhoz nyúljanak. A fiatalok azt javasolták a szülőknek, hogy bízzanak gyermekeikben, tartsák tiszteletben a titkaikat, ismerjék meg a barátaikat és beszélgessenek a problémákról.

Vitainé Kulman Ibolya intézményvezető a noszlopi rehabilitációs intézetet mutatta be, ahol józanságra és tisztaságra törekszenek. Az előadó ismertette a napirendet és az ott töltött időszak szabályait. Az intézményvezető megosztotta tapasztalatait, köztük azokat a tragédiákat, amikor a szülők észre sem vették, hogy a gyerek évek óta drogozik. Nagy a gondozó felelőssége abban, hogy kellő odafigyeléssel fordul-e gyermekéhez, hiszen ismernie kell őt ahhoz, hogy megóvhassa a tragédiáktól.

A rendezvény zárásaként két fiatalember mutatkozott be. Roland 19 éves, Zircen született, majd Ajkán járt általános iskolába. A szüleit nem ismeri, a nevelője kiskorában meghalt. Pici termete miatt elszigetelődött és az idősebbekhez csatlakozott. Több bűncselekményről és kórházi kezelésről számolt be. Soma 20 éves ajkai fiú. Rendezett családi környezetben született, majd nyolcéves korában holtan találta édesanyját, ekkor kisiklott az élete. 11 évesen dohányozni, 12 évesen inni, 13 évesen drogozni kezdett.

Soma és Roland, a noszlopi rehabilitációs intézet lakói meséltek drogkarrierjükről (Fotó: Penk Tímea)

Mindkét fiú önszántából ment a noszlopi intézménybe. Megjárták a poklot és még további megpróbáltatásokkal is meg kell küzdeniük. Értelmes, értékes emberek, valószínűleg az ő családjuk is azt gondolta, hogy velük ilyesmi nem fordulhat elő...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!