Ajka

2016.05.15. 12:29

Az ex libris őszinte műfaj

Ajka - Baranyai Ferenc kisgrafikáiból nyílt kiállítás Grafikáim címmel nemrég a Nagy László Szabadidőközpontban. A tárlat mottója: Nagy gondolatok kis képekben.

Tisler Anna

Tilhof Endre köszöntőjében elmondta, hogy a Kisgrafikai Baráti  Kör Megyesi Miklós ötlete és szervező munkája nyomán alakult meg 1980-ban, 14 fővel. Onnantól elindult egy pezsgő művészeti élet. A tagok az ország nagyvárosaiban tartott találkozók, kiállítások, tapasztalatcserék rendszeres meghívott vendégei voltak. Az ajkai kör alakulása előtt Budapest, Szeged, Pécs és Cegléd volt a legismertebb a műfaj kedvelői körében. Hozzájuk csatlakozott Ajka. Az 1990-es években számos veszteség érte a csapatot, több lelkes alapítótól kellett búcsút venniük. A felfelé ívelő szakasz véget ért. Egy időben két lelkes gyűjtő, Kundermann Jenő és Krajcsi Tiborné kitartó munkája tartotta életben a közösséget. Majd három éve ismét elkezdődött a fellendülés. A lelkes gyűjtők és az alkotók által egyre többen ismerik meg az ex libriseket.

A sikeres grafikusok egyike Baranyai Ferenc, aki immár másodszor mutatkozott be az ajkai közönség előtt.

Tilhof Endre mellett Baranyai Ferenc, a jobb szélen Bábics Valéria, a szabadidőközpont igazgatója
Fotó: Györkös József

Az alkotót és munkáit Üveges Sándor ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

- Az ország romokban hevert 1945-ben, a háború pusztítása nyomai mindenütt ott voltak, amikor családja második gyermekeként világra jött egy kisfiú - szólt Üveges Sándor. - Úgy alakult a sorsa, hogy egy nagyinak nevezett idős asszony nevelte fel őt. Most 2016-ot írunk. Eltelt hetven év. Az ország romokban, válságban. Mi pedig itt állunk annak az akkori kisfiúnak a kiállítása megnyítóján. Az ex libris őszinte műfaj. Abban nem lehet hazudni. Egy oda nem illő vonal is azonnal elárulja a hamisságot. És ez itt van Ajkán. Számomra ezért Ajka a nyugalom szigete.

A megnyitón Rédling Nikoletta verset mondott, és közreműködött a városi zeneiskola három növendéke, Riba Ádám, Riba Zsuzsanna és Pozsonyi Csenge.

A vendéglátásról Csingervölgyért Egyesület gondoskodott, az alkotó ugyanis tagtársuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!