Ajka

2014.09.09. 14:55

Családi nap Csingervölgyben

Ajka - A bányászok a mélyben és a föld felett egymásra voltak utalva, csupán az üres csillék megszerzéséért folytattak nemes küzdelmet. Most Reithmüller Ármin, Czekilius Günther, későbbi nevén Bóday Gábor tiszteletére emléktáblákat avattak.

Sipos Ottó Tibor

Ajkán a Molnár Gábor Parkerdőben lévő Bányászati Múzeumban szeptember 6-án tartott bányász hagyományőrző családi nap az esőre álló idő következtében valóban családiasra sikerült.



Marsi Antal a bányászlámpák működését ismertette. Szabó Jenőné és Poór Andrásné a bányászcsaládok életét elevenítette fel (Fotó: Sipos Ottó Tibor)

Azok, akik útra keltek, és a rendezvényen részt vettek, értékes előadásokat, érdekes történeteket hallgathattak Szabó Jenőné, Poór Andrásné és Marsi Antal előadásában. Bányászcsaládból valók, így testközelből, bőrükön érezték, tapasztalták meg, hogy milyen volt annak a bányászcsaládnak a mindennapja, ahol az asszonynak a mélybe szállt férjéért, gyermekeinek életéért kellett imádkozni. Ők tudták: a bányák ablakában nem nyílik muskátli, mert ablak sincs. Meséltek az előadók többek között a bányalovak életéről, az azokat vezető gyerekekről, a vidéki, bejáró, szatyros bányászokról, szemérmes asszonyokról, lányokról is, akik szégyelltek a fürdőben egymás előtt mezítelenül mutatkozni. A bányászlakásokról, azok berendezéséről, a disznóölések, ünnepek vigadalmairól, gyászokról, örömökről, a kölcsönadásnál érzett büszkeségről. A családok békében, testvéri szeretetben éltek egymás mellett. A bánya mélyén és a föld felett is egymásra voltak utalva, csak az üres csillékért folyt a harc, mert a normát teljesíteni kellett.

Marsi Antal kezében újra kigyúlt a karbidlámpa lángja. A fény emlékeztetett az egykori bányászatra, bányásztársakra, s azokra az egykori vezetőkre, Reithmüller Árminra, Bóday Gáborra is, akik tiszteletére emléktáblákat helyeztek el a múzeumépület falára, akiknek szakmai tudását, emberségét elismerve főhajtással adóztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!