Ajka

2014.08.04. 14:50

Dömötöri Melinda az önkéntességről, a felnőttképzés időskori lehetőségeiről

Önkéntesként tart időseknek foglalkozásokat Dömötöri Melinda annak érdekében, hogy elősegítse testi és szellemi jólétüket.

Penk Tímea

Az Ajkán élő Dömötöri Melinda korábban számítógépes vállalatirányítási rendszerek bevezetésével foglalkozott, jelenleg rokkantnyugdíjas és önkéntesként foglalkozik idős emberekkel.

– Ausztriában vettem részt egy oktatáson, ahol a felnőttképzésnek az időskori lehetőségeit mutatták be. A Keresztény Ifjúsági és Felnőttképzési Intézet szegedi csoportja nyert egy pályázatot, amelynek eredményeként hárman részt vehettünk három osztrák tartományban zajló oktatáson – tudtuk meg Dömötöri Melindától.

Ausztriában az időskori foglalkozásokat szervező csoportok némelyike már 25-30 éves hagyománnyal rendelkezik. A munkának az a célja, hogy az idősek meglévő kompetenciáikat fejlesszék. Az időskori elbutulást meggyógyítani ugyan nem lehet, viszont nagyon jó eredmények érhetők el a további romlás megelőzésében.

Dömötöri Melinda önkéntesként tart időseknek foglalkozásokat a jó közérzetük érdekében (Fotó: Penk Tímea)

– Semmiképpen nem nevezném tanításnak azt, ami a foglalkozásokon történik. Mindenkit úgy próbálunk bevonni a munkába, amennyire a képességei megengedik. A legfőbb cél az, hogy jól érezzék magukat a csoportban, ugyanis a kedvetlenség a leépülés veszélyével jár – mondja az önkéntes.

A protokoll szerint 10 alkalomból áll az a folyamat, amelynek során az agy különböző területeit megmozgató gyakorlatokat végeznek az idősek. A csoport nem homogén, fontos, hogy a teljesen egészségesek együtt legyenek a korlátozott életterű idősekkel, ezáltal egymást inspirálják. Aki eljön, az eleve motivált abban, hogy aktívan részt vegyen a csoportmunkában, ezzel fejleszti a saját testi és szellemi jólétét. Ausztriában az elmúlt évtizedekben megfigyelték, hogy aki időscsoport-foglalkozásokra jár, az kevesebbet megy orvoshoz. Orvos és lelkész is javasolni szokta, keressék meg ezeket a lehetőségeket.

– Az vezérel a munkában, hogy egyenként csupán szavak vagyunk, együtt viszont egy költemény – ezt próbálom átadni az időseknek, akik a második, harmadik alkalom után megnyílnak és aktív részeseivé válnak a munkának.Dömötöri Melinda régi idők zenéivel is meglepi a csoporttagokat, Máté Péter, Hofi Géza, Koós János slágereit játssza le nekik, illetve Kabost idézi: akinek humora van, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!