Ajka

2015.06.04. 06:44

Eddig nem jelezték a bűzt Tósokberénden

Ajka-Tósokberénd – A lakosságnak egy évnyi késéssel szúrt szemet az erőművi salakpernye kazetták rekultivációja. A városrészt most állítólag időszakos bűzhatás éri. A munkát végző társaságot azonban mindezzel csak most szembesítették. A hatóság azonnal ellenőrzött.

Tremmer Tamás

A lehető legnagyobb körültekintéssel végzik a tevékenységüket, figyelnek a lakosság rezdüléseire, ha problémát jeleznek, arra azonnal reagálnak. Eddig azonban nem értesültek semmilyen panaszról, most pedig elképesztő sebességgel törnek fel az indulatok, reagált megkeresésünkre Kovács Kálmán, a Biomass Környezetvédelmi Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Ez a társaság végzi a Bakonyi Erőmű (Bae) salakpernye kazettáinak a rekultivációját.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Ajka-Tósokberénd lakóit – állításuk szerint - időszakosan elviselhetetlen bűz éri. A szaghatás az úgynevezett erőművi szürkesalak tározók irányából érkezik. Elmondásuk szerint hivatalosan nem tájékoztatták őket arról, hogy ott milyen tevékenységet végeznek. Mindezt már több helyen szóvá tették, de számukra megnyugtató választ még nem kaptak.

Kovács Kálmán lapunknak elmondta, amikor megtörtént a vörösiszap-katasztrófa, akkor a Mal Zrt.-ét és a Bae Zrt.-ét egyaránt arra kötelezték, hogy álljon át a száraz technológiára. Ez a Mal estében már tavaly megtörtént. A technológiaváltás azt jelenti, hogy míg korábban hígzagy-iszapként távozott az erőműből a salak, a jövőben az iszapot házon belül víztelenítik, és a kazettákra csak víztelenítve mehet ki a salak.

A 180 hektáros zagykazetta tulajdonképpen több tóból áll, a technológiaváltás nyomán azonban kiszáradnak, ami előrevetíti a kiporzást – ahogy az a Mal tározók esetében is bekövetkezett. Az ügyvezető hangsúlyozta, ezt megelőzendő hatósági kötelezésre, az erőmű, és az engedélyt készítő szakcég kidolgozott egy rekultivációs tervet. A tározókon 1,5 méteres rétegben olyan felületet alakítanak ki, amely növényzet befogadására lesz alkalmas. A munkát szakaszosan végzik, ahogy a tározótavak kikerülnek a vízforgalomból; ez évi 100 ezer köbméter rekultivációs keverék előállítását teszi szükségessé.

Az ügyvezető visszautasította, hogy nem tájékoztatták a lakosságot. Az önkormányzat részt vett a szakhatósági munkában, az engedélyezési eljárás keretében közmeghallgatást is tartottak. A tevékenységet az engedélyek birtokában tavaly nyáron kezdték. A kazettákra szennyvíziszapot, szennyvíziszap komposztot szállítanak, ezt keverik az erőművi meddőhányó anyagával, amit aztán 1-2 évig érlelnek, mielőtt humusz lesz belőle.

Tudják, milyen érzékeny dologról van, ezért különösen vigyáznak. Például csak meghatározott, a lakott területeket elkerülő szállítási útvonalra kaptak engedélyt. Kollégái rendszeresen járják a környéket, figyelik a szaghatást, a lakosok észrevételeit, de eddig semmilyen panaszról nem értesültek, csak most. Olyan óvintézkedéseket hoztak, hogy a lakottterületekhez közel eső szektorok helyett inkább a kazetta belső részeiben dolgoznak. Kovács Kálmán úgy vélte, a lakosságnak az a hosszú távú érdeke, hogy a környék rendezett legyen, s a szürkesalak helyett zöldterületek legyenek a lakókörnyezetükben.

Megkeresésünkre a Fejér Megyei Kormányhivatal a cégvezető elmondását erősítette meg. Eszerint a Biomass Kft. a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KDKTVF), 2014. április 11-én kiadott nem veszélyes hulladék hasznosítására vonatkozó engedély alapján végzi a tevékenységét, az engedély 2019. április 30-ig érvényes. A tevékenységet 2014. július 28-án kezdték meg.

Hangsúlyozták, a zagytárolóra szállított szennyvíziszapban túlnyomó részt a szennyvíztisztítást végző élőszervezetek elhalt részei vannak, melyek magas szervesanyag-tartalommal és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, és amelyek általánosan használatosak a komposztkészítés során. Az illetékes járási népegészségügyi intézetnek az engedélyezési eljárásban adott állásfoglalása szerint „a nem veszélyes hulladékok kezelése (hasznosítás) a benyújtott dokumentáció alapján a közegészségügyi-járványügyi követelményeknek megfelel”.

A bűzhatással kapcsolatban a környezetvédelmi hatósághoz közérdekű bejelentés eddig nem érkezett, erről most szereztek tudomást. Ez alapján június 2-án azonnali helyszíni ellenőrzést tartottak. A vizsgálat folyamatban van.

A Fejér Megyei Kormányhivatal jelezte, a Biomass kérelmére a KDKTVF 2013-banelőzetes vizsgálati eljárást indított a tevékenység környezeti hatásainak vizsgálatára. A lakosságot és a város jegyzőjét a felügyelőség a jogszabályi előírásoknak megfelelően tájékoztatta: A felügyelőség az előzetes vizsgálati eljárás megindításáról 2013. március 27-én, valamint az eljárást lezáró határozatról 2013. augusztus 5-én közleményt tett közzé a hivatalában, a honlapján és a központi rendszeren keresztül, továbbá a közleményt, a kérelmet és a mellékleteit 2013. március 27-én, valamint a határozatot 2013. augusztus 5-én megküldte a jegyzőnek. A jegyző a határozatot 2013. augusztus 6-án kifüggesztette. Ebből következően a lakosság értesülhetett tevékenységről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!