Ajka

2013.01.28. 08:04

Előtérben a légierő

A lesencetomaji általános iskola nyolcadik osztályosainak Sáfár Albert dandártábornok, a magyar légierő parancsnoka tartott rendhagyó történelemórát a légierő feladatairól, működéséről.

Tóth B. Zsuzsa

A diákok érdeklődéssel hallgatták a pilóta beszámolóját. Annál is inkább, hiszen Sáfár Albert a szomszéd településről, Nemesvitáról származik. Vallotta, hogy kellő kitartással, tudással és szorgalommal elérhető mindaz, ami neki sikerült. Beszélt a pilótaképzésről, az idegennyelv fontosságáról. Mint mondta, a légierő feladata ma hazánkban a vadászrepülőgépek készenléti szolgálata. Szólt egyebek mellett a légtér védelmének jelentőségéről. Kiderült, hogy nálunk 14 modern vadászrepülőgép látja el ezt a feladatot Kecskeméten, számuk a NATO-n belül jónak mondható.

A légierő helikopterei pedig Pápán és Szolnokon kutató feladatokat látnak el, továbbá segítenek a baleseteknél, tűzeseteknél, árvizeknél. A légvédelmi rakétákat háborús helyzetben vetik be, hőkövetős és rádió irányítású rakétáink vannak. Radarezred pásztázza a repteret, ebben jelentős szerepe van a veszprémi szikla légvédelmi központnak. Az előadáson a tanulók filmeket is láthattak a grippenek működéséről, valamint egy svédországi éleslövészeti grippenes gyakorlatról. Szó volt még sok más téma mellett a hadtörténetről, valamint a környék légi csatáiról, hiszen néhány éve a településtől nem messze találták meg egy B24-es repülőgép roncsait, a pilóták maradványaival együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!