Ajka

2013.11.29. 13:14

Európa parkot avattak Ajkán

Ajka - Ajka az Európai Unióhoz és a testvérvárosaihoz való kötődését fejezi ki az Európa Parkkal, amelyet pénteken adtak át.

Tóth B. Zsuzsa

A 16 milliós költséggel készült parkot a Béke utca és a Csokonai utca sarkán levő területen alakították ki. Az avatási ünnepségen az Ajka-Padragkút Táncegyüttes a testvértelepülések országainak néptáncaiból adott ízelítőt, majd a vendégeket Schwartz Béla polgármester köszöntötte. Mint elmondta, mi magyarok sokat köszönhetünk az Európai Uniónak, hisszük, hogy a tagországokkal együtt Magyarország képes egy még inkább fejlett, demokratikus közösséget megvalósítani. Ezen eszme kiteljesedése jegyében hozták létre a parkot, amely az unió szimbólumait és a testvérvérosok jelképeit vonultatja fel. Hangsúlyozta, hogy mi itt Magyarországon az Európai Unió országaival együtt képzeljük el a jövőnket. Az Európa Parkot Johannes Leibetseder követtanácsos, az osztrák nagykövet helyettese avatta fel, méltatva az esemény fontosságát.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Az európai közösség jeképét láthatjuk itt, ez aktuális is most, hiszen jövőre uniós választások lesznek. Ajkának jó kapcsolta van az ausztriai Weizzel, az elmúlt években több közös programon vettek részt a városok lakói, ez pedig jó alapja az együttműködésnek. Annál is inkább, hiszen a két város iparának és gondolkodásának is vannak közös vonásai - mondt a követtanácsos. Az Európa Park avató ünnepsége tiszteletére emlékfát ültettek a szónokok, Németh Noémi testvérvárosaink népdalaiból éneket. Fát ültetett Johannes Leibetseder követtanácsos és dr. Klaus Feichtinger, az osztrák testvértelepülés, Weiz városa képviselője, Tullia Ballá Románia Magyarországi Nagykövetségének gazdasági attaséja Gőgös Zoltán országgyűlési képviselővel, dr. Szanyi Tibor a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti listavezetője, valamint Schwartz Bélát Ajka város polgármestere és dr. Horváth József alpolgármester.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A park egy térkővel burkolt terület, amelynek közepén egy félig földbe süllyesztett földgömb helyezkedik el. Annak azon része látszik, ahol Európa van. Körülötte Ajkát és a testvérvárosait szimbolizálva mindegyik város címere látható. A teret közrezáró két társasházi véghomlokzat tervezett alapszíne sárga, melyekre az Unió csillagai vannak felfestve. A két épület között sorakoznak a testvérvárosok, az Unió és Magyarország zászlói, a térburkolat határvonalát követve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!