fotókiállítás

2017.12.11. 08:50

Fényképek őrzik a finn téli háború eseményeit

Az Ajkai Magyar–Finn Baráti Egyesület és a városi művelődési központ szervezésében néhány nappal ezelőtt fotókiállítás nyílt Finnország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából. A tárlat képei a finn téli háború lenyomatát őrzik.

Borsos Renáta Magdolna

Az Ajkai Pedagógus Női Kar, valamint Bábics Valéria és Rédling Nikoletta a megnyitón

A megnyitó ünnepségen Bábics Valéria a művelődési központ igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és felkérte Rédling Nikolettát -, az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület elnökét –, hogy nyissa meg a kiállítást.

Az Ajkai Pedagógus Női Kar, valamint Bábics Valéria és Rédling Nikoletta a megnyitón

Az elnök megemlékezett a 100 évvel ezelőtti jeles dátumról, amikor kikiáltották Finnország elszakadását Oroszországtól. A tárlat a téli háborúnak állít emléket, melyet a már független Finnország vívott az akkori Szovjetunióval szemben, 1939. november 30 – tól 1940. március 12- ig. A háború eseményeit a történések sorrendjében ismertette az egyesület elnöke, valamint kihangsúlyozta, hogy csak Magyarország küldött önkénteseket, gróf Teleki Pál miniszterelnök szervezésében, a finnek megsegítésére. A magyar önkéntesek Nyugat-Európában a vonaton úgy utaztak, mint a sítáborba készülő turisták. Fegyvert nem vittek magukkal, de Magyarország kormánya megtalálta a megfelelő módot arra, hogy hadfelszerelést küldjön Finnországnak. A helyi lakosok visszaemlékezései szerint, a magyaroknak nem ment a síelés, ami a finn harcmodor egyik alapját képezte. A békekötésnek köszönhetően az utóbbi elsajátítására már nem volt szükség, a frontvonalra már nem kerültek ki hazánk önkéntesei. A magyar katonák határőrizeti feladatokat láttak el azután. A finnek azóta is tisztelik és szeretik a magyarokat.

Kacziba Ferenc ajkai vegyészmérnök az egyik háborús fotót nézi Fotó: Borsos Renáta

A fotókiállítás 32 képben őrzi a frontvonal eseményeit, a bombázások pusztításait, a téli álcaruhás katonákat, a menekültek utazását illetve az önkéntesek munkáját. A megnyitó beszéd végén az egyesület elnöke megköszönte a budapesti Finn követségnek, hogy rendelkezésre bocsátotta a kiállítás anyagát, illetve az egyesületi tagoknak a finn recept alapján elkészített süteményeket. Az ünnepélyes megnyitón közreműködött az Ajkai Pedagógus Női Kar, akiknek előadásában többek között a Tavaszi szél című magyar népdalt, még finn nyelven is meghallgathatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!