Ajka

2014.02.27. 08:35

Farsangi hagyományok őrzői Ajkán

A város civil csoportjai, iskolái, intézményei egyaránt megünnepelték a farsangot, mindenki a saját hagyománya és az igények szerint.

Tóth B. Zsuzsa

Az Ajkarendekért Egyesület tagjai a hagyományőrzést egybekötötték a mulatsággal, úgy farsangoltak. Bár Rainiss Andrea, az egyesület vezetője szerint a farsangolás nem jelenti feltétlenül azt, hogy a tél már véget ért, de egy kis mulatságra okot ad. Az egyesület célja, hogy összefogja azokat, akik készek önzetlenül tevékenykedni a helyi hagyományok felkutatásáért, megóvásáért. Immár ötödször rendezték meg a farsangot, hatalmas sikerrel. Szokás szerint a kiszebáb elégetésével indult a program, közös éneklés, verselés mellett, majd a vendégeket disznótoros várta. Az étel a januári közös disznóvágásról származott. A jelmezek versenyét több kategóriában is meghirdették, az ötletesség idén sem ismert határt. A jelmezes bemutatkozást persze tánc követte hajnalig.

Vidám farsangi játszóház az ajkai művelődési központban. A képen Horváth Rita (hátul, balra), Viaszné Meinzinger Katalin (hátul, jobbra) segít a gyerekeknek a barkácsolásban (Fotó: Györkös József)

A Csingervölgyért Egyesület hagyományos farsangi mulatságát a közösségi házban a gyermekek közös játéka nyitotta. A legtöbben be is öltöztek. A megjelenteket Henc Béláné Gyöngyi köszöntötte, majd a jelmezesek felvonultak, és kezdődött a közös játék. A kicsik kérésére most sem hiányozhatott a limbóverseny és mindenki kedvence, a székes tánc. Az egyesület tagjai minden gyereket megvendégeltek. Este a felnőttek gyűltek össze batyus bálra. Néhány egyesületi tag meglepetéstánccal kedveskedett társainak, majd kezdetét vette a zene, a tánc és a beszélgetés egészen hajnalig.

Az ajkai általános iskolák napközis csoportjai farsangi játszóházban ügyeskedtek. A szabadidőközpont ifjúsági csoportjának vezetői szervezték a délutánt, a gyerekeknek Harczi Ilona, a foltvarrók vezetője, Takács Endréné vállalkozó, Angermayer Judit muzeológus, valamint az ifjúsági csoport tagjai, Horváth Rita és Viaszné Meinczinger Katalin segítettek az ügyeskedésben. Farsangi kellékeket, szemüvegeket, álarcot, kardíszt, kalapot készítettek a gyerekek. A színes farsangi maskarákkal ugyan nem tudtak felvonulni az utcán a rossz idő miatt, de ez sem szegte kedvüket. A kézműves foglalkozás farsangi fánk kóstolásával ért véget.A Borsos iskolában a felsős diákok a hagyományos farsangi mulatságára készítették azokat a kiszebábokat, melyeket már bemutattak az iskola előterében, hogy gondoskodjanak a tél elűzéséről.

A Flowers Aerobik Sportegyesület és a Def Jam Dance School táncosainak műsora nyitotta meg a karnevált. Az iskola diákjainak zenekara, „Balázs és a gengszterek” közkedvelt dalokat adtak elő zenével, éneklésre késztetve ezzel mindenkit.

Az iskola néhány pedagógusa tánccal idézte fel a régi korok zenéjét és hangulatát sétapálcával, nyakkendővel, lakkcipővel a charleston ritmusára. A bátrabbak karaoké fellépéseit tánc követte, a talpalávalóról Juhász Bálint, az iskola egykori tanulója gondoskodott.

Az iskola előterében kvízjáték várta a vállalkozó kedvűeket. A tombolasorsolásra az izgalom érezhetően fokozódott, hiszen a nyeremény-eső után következett az est fénypontja, az előtérben várakozó kiszebábok égetése.

A diákok gondűző cédulákra írták fel mindazt, amitől szívesen megszabadulnának, majd a bábokba rejthették azokat. A fellobbanó lángok elismerő éljenzést váltottak ki az iskola udvarán és az utcáról nézelődőkből egyaránt. A látvány a környező házak lakóit is az ablakokhoz vonzotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!