Ajka

2017.06.04. 10:25

Harmincéves jubileumát ünnepelte a Szent Cecília kórus

AJKA Ferenc pápa is apostoli áldását küldte a harmincéves jubileumát ünneplő Szent Cecília kórusnak és vezetőjének, Kövesiné Pasinszky Anna Magdolna kántor-karnagynak.

Penk Tímea

Az ajkai katolikus templom kórusának élő és elhunyt tagjaiért ajánlotta a szentmisét Fuchs Tibor káplán.

Az Országos Magyar Cecília Egyesület vezetősége is őszinte elismerését fejezte ki az énekkar szolgálatban eltöltött három évtizedért. A központi igazgató, Varga László - aki a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Egyházzenei Szakbizottságának is az elnöke - levélben köszöntötte az ajkai kórust. Hangsúlyozta, az evangélium hirdetése a legszebb hivatás.

Kövesiné Pasinszky Anna hálás szívvel köszönte meg a kórus tagjainak az együtt töltött időt, a jóindulatot, türelmet és segítséget.

- Nem indultak könnyen az első évek, de túljutottunk a nehéz időszakokon, és most már több mint negyven taggal énekelhetünk - mondta a karnagy, akit a legidősebb kórustag, Hoffman Pál köszöntött. Az énekkarral többször fellépő Dominek Anna színművész munkáját ugyancsak megköszönték az ünnepségen. A koncertet követő fogadáson a hetvenes évei derekán járó Nika Mária főorvos elköszönt az együttestől, mert növekvő terhei miatt már nem tud a próbákra járni.

A karnagy lapunknak elmondta, hogy a Szent Cecília kórus volt az első vegyeskar a városban, elsőként mutattak be négyszólamú énekeket.

- Nem fellépésnek, hanem szolgálatnak tekintjük a tevékenységünket. Legfontosabb számunkra a vasárnapi szentmisén az egyházzenei szolgálat, de az országban számos helyen megfordultunk, és külföldre is eljutottunk már - ismertette Kövesiné Pasinszky Anna. A kórus egyre több rendezvényen vesz részt, a szentmise után sokszor egy kis hangversennyel ajándékozzák meg a híveket, de évek óta részt vesznek az adventi koncertsorozaton is, amely ugyancsak évről évre bővül.

- Hálás szívvel köszönjük a családunknak a türelmet - hangsúlyozta a karnagy, akinek a mérnök menye evangélikus kántorként és nívódíjas zongoristaként szívesen vesz részt a kórus munkájában. Olyan tagokkal is büszkélkedhet az énekkar, akik háromgenerációs családot képviselnek.

- A férfiakat nehezebb bevonni a kórusba, de akik itt vannak, azokban óriási a lelkesedés, szívvel-lélekkel jönnek - mondta a harmincéves jubileumát ünneplő énekkar vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!