Ajka

2014.11.07. 20:02

Határértéken belül kormoz az ajkai erőmű

Ajka - A városban élő emberek arra panaszkodtak, hogy szemmel láthatóan nagy mennyiségű korom telíti be újra és újra a települést.

Penk Tímea

Reggelente az autókról söpörni lehet a fekete, olajos port, különösen déli szél esetén. Olvasóink azt tapasztalták, hogy ez ködös időben fokozottan előfordul. Egyesek a kormozódást összefüggésbe hozzák azzal, hogy Ajkán sok ember köhög az utóbbi időben, amelyet egyéb tünetek nem kísérnek.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese, Moldván János arról tájékoztatta a Naplót, hogy intézményük szeptember 15-én értesült a problémáról. A felügyelőség hatósági ellenőrzési eljárást indított a Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben, amely jelenleg is tart.


Takács Csaba és Németh Klaudia, a Szent-Györgyi iskola 10. osztályos szakácstanulói (Fotó: Penk Tímea)

Az erőmű folyamatos légszennyező-anyag kibocsátással üzemel. A kibocsátási határérték túllépése a tüzelőberendezések leállítását követő újraindításkor, az üzemi körülmények elérését megelőzően történik. A vonatkozó rendelet szerint üzemzavar esetén az üzemeltető köteles 24 órán belül visszaállítani a normál üzemmenetet. Az üzemzavar éves szinten nem haladhatja meg a 120 órát. Mivel a Zrt. az idén 32 óra időtartamban lépte túl a számára meghatározott porkibocsátási határértéket - legutóbb november 3-án és 4-én -, határérték túllépéssel jogsértést nem követett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!